Jump to content

Försvarsmakten: Premiär för en akutmottagning i marin miljö


Recommended Posts

Under den pågående marinövningen Swenex 19 prövas för första gången en taktisk traumatropp i skärgårdsmiljö. − Vår uppgift är att höja förmågan att stabilisera svårt skadade soldater så de klarar vidare transport till ett militärt fältsjukhus eller ett civilt sjukhus, säger Anton Wallmark, chef för andra amfibiebataljonens sjukvårdspluton.

Ingenting skvallrar om att det under de uppspända kamouflagenäten längst ute på piren finns en flytande akutmottagning ombord på två av bataljonens trossbåtar. Men i uppspända tält på däck har både läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare sin arbetsplats.

Längs väggarna hänger utrustning för att stabilisera skadade och på golvet står lådor med sjukvårdsmaterial. På golvet finns gröna britsar uppställda och ovanför dem samsas stetoskop, dropp och andra medicinska redskap i hängare från taket.

− Hela idén med traumatroppen bygger på ett första kvalificerat mottagande av de sårade, säger Anton Wallmark.

1

Kombinerar civilt och militärt

Med hjälp av traumavård kan svårt skadade soldater sövas och stabiliseras innan de transporteras vidare. Krävs kirurgi för att rädda livet innan avtransport finns de resurserna också ombord.

– Amfibieregementet har kommit långt när det gäller konceptet med omhändertagande av skadade, säger akutläkaren Johan Raxell som är en av de som jobbar ombord.

Precis som många andra i traumatroppen jobbar han till vardags inom vården i det civila, men har valt att tjänstgöra några veckor om året i Amfibieregementet. Hans kollega, narkossköterskan Malin Lundqvist, gillar kombinationen av det militära och civila.

− Jag lär mig mycket härifrån, man får tänka lite annorlunda. På sjukhuset där jag arbetar i vanliga fall finns det alltid en back up, till exempel, säger hon.

2

Viktigt för förtroendet

Under Swenex har traumatroppen övat för första gången tillsammans, och det har gått över förväntan. Alla är motiverade och måna om att utveckla både sig själva, gruppen och förmågan.

− Det handlar om att omhänderta soldater som skadads i strid i skärgården och att bistå andra enheter och förband. Men lika viktigt är att skapa förtroende för soldaterna längst ut på linan, säger sjukvårdsplutonens chef Anton Wallmark.

Han får medhåll av stridssjukvårdaren Andres Walters, som har ett förflutet som skyttesoldat.

− De som är skyttesoldater känner sig trygga när de vet att det finns personal som kan rädda livet på dem, säger han.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...