Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Med siktet inställt mot VM i Kina

Recommended Posts

Sara och Anna möter mig på skjutbanan i Halmstad, en välkänd och bekant miljö för dem båda. Anna är inne i en intensiv tävlingsperiod och Sara är i de sista förberedelserna inför det kommande militära VM i skytte, i Kina. Från Försvarsmakten åker 108 medarbetare till Military world games, MWG, i Kina, både tävlande och ledare, civila och militärer.

– Detta är en extrem säsong för min del, säger Anna och ler. Det är svårt att vara på topp under en och en halv månad med cirka 15 viktiga tävlingsdagar. Jag jobbar hårt för att ha en hög lägsta nivå och hålla mig jämn.

Anna har en grundanställning vid Luftvärnsregementet som lärare i ledarskap. 2014 var Anna med i en arbetsplatsolycka som gav henne bestående funktionsnedsättning. I dag är Anna med i tre landslag; det militära, para-landslaget och ”friska” landslaget.

Sara kommer vara på hemmaplan fram till avresan till Kina. Till vardags jobbar hon som lärare i grundläggande elektroteknik vid Utbildningsenheten på Försvarsmaktens tekniska skola. Sara får frågan om dagsformen, hur den är.

– Jag hoppas att den är på väg upp, säger Sara med ett skratt. För min del handlar det om att göra rätt saker, att bli trygg och lita på mig själv.

Anna

– Mycket sitter i huvudet, fyller Anna i. Vi ska träna in ett beteende och göra samma sak hela tiden.

Sara och Anna berättar om hur viktigt det är med fokus, att vara här och nu när de skjuter. Konsten att kunna släppa allt annat. Anna berättar att det är en typ av mindfulness, tankar kommer hela tiden men det gäller att kunna hantera dem, att inte låta dem stressa eller distrahera.

Den längsta matchen är ungefär tre timmar vilket innebär tre timmars fokus. Under MWG i Kina skjuter de båda på 50 meters avstånd. Först är det 60 skott liggande och därefter 3 x 40, vilket innebär 40 skott knästående, 40 skott liggande och 40 skott stående. Återhämtningen efter en match brukar bestå av fysträning och mycket vila.

– Huvudet är trött efter en match men kroppen har inte gjort så mycket och då är det skönt att träna, berättar Anna.

De tittar på varandra och säger i stort sett i kör att de är ”ganska tråkiga” när de är iväg. De hittar inte på så mycket utan det är mest ”häng på hotellrummet” för att ladda eller ladda om.

Military world games, MWG, kan jämföras med OS, det är en mängd olika sporter som det tävlas i, bland andra skytte där våra halmstadprofiler deltar men även livräddning, femkamp, fäktning, marathon och triathlon. Tävlingarna pågår under tio dagar. Arrangörerna räknar med cirka 9 000 deltagare från 120 olika länder i 24 olika grenar. Sverige deltar i nio av dessa grenar.

Mottot för hela arrangemanget är ”Friendship through sport”. Människor från hela världen möts och förenas genom idrotten. Pågående eller tidigare konflikter lämnas åt sidan och här är fokus på idrott och kamratskap. Våra medarbetare åker som ambassadörer för Försvarsmakten och Sverige.

Båda två är rutinerade. Anna som skjuter för tre landslag har deltagit i en mängd VM och MWG och för Saras del är det tredje militära VM och andra gången som hon deltar i MWG.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...