Jump to content

Försvarsmakten: Arméns operativa förmåga förstärkt med GrkPbv90


Recommended Posts

Det var en solig dag på Markstridsskolan i Skövde när Granatkastarpansarbandvagn 90 (GrkPbv90) skulle överlämnas från Försvarets materielverk (FMV) till Armén, men arméchefen generalmajor Karl L E Engelbrektson skådade ett och annat orosmoln.

En förväntansfull skara med representanter från de regementen som kommer få det nya systemet levererat stod uppställda på Heden utanför Markstridsskolan. Vädret var krispigt, med en lätt bris. En förändringens vind kanske, då en modernisering av armén, från kvinnliga uniformer till avancerad högteknologi, är ett måste för att kunna hantera de hot och utmaningar som ett förändrat omvärldsläge innebär – ett där orosmolnen på senare tid tornat upp sig. 

– Vi har sett att en ökad oro runt Krim-halvön ger en ökad militär närvaro i Östersjön. Kännedomen om GrkPbv90 har sänt tydliga signaler och imponerat andra nationer med intresse runt Östersjön. Framförallt eftersom det visat på vår förmåga att gå från beslut till handling på kort tid. Systemet är klart och levererat enligt det försvarsbeslut som ligger till grund för beställningen, sa arméchef genmaj Karl L E Engelbrektson.

Själva överlämningsceremonin inleddes av Livgardets musikkår som spelade "Under blågul fana", varpå brigadgeneral Mikael Frisell, chef för armémateriel FMV höll tal.

– GrkPbv90 är ett resultat av ett gott samarbete mellan FMV, Försvarsmakten och försvarsindustrin. Den ökar arméns operativa förmåga, genom att stärka de mekaniserade förbanden i stridens grunder – eld, rörelse och skydd, sa brigadgeneral Mikael Frisell.

De förband han pratade om är Norrbottens regemente (I 19), Skaraborgs regemente (P 4) och Södra Skånska regementet (P 7). Mikael Frisell avslutade sitt anförande med att överlämna ordet och FMV:s plakett till arméchef generalmajor Karl L E Engelbrektson.

Livgardets musikkår spelade ett av de tre regementens marscher som närvarade under ceremonin – Norrbottens regementsmarsch. I genmj Engelbrektssons tal fanns en förväntan och ett hopp i det försvarsmateriel som överlämnats.

–Med GrkPbv90 får vi ett stärkt mekaniserat försvar som är anpassat till ett nytt taktiskt tänkande, sa arméchef genmaj Karl L E Engelbrektson, och gav uttryck för att GrkPbv90 är ett efterlängtat tillskott till arméns stärkta förmåga:

– En dag som denna är det roligt att vara arméchef!

Till sist kom stunden åhörarna väntat på och arméchefen emotsett: Representanter från de tre regementena fick order att sitta upp i var sin ny vagn. Till tonerna av Markstridsskolans marsch körde de tre vagnarna iväg och gjorde ett ceremoniellt halvvarv runt arméchef och åhörare för att därefter försvinna bortom horisonten på heden.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...