Jump to content

Arrowhead 140 vald för brittiska type 31 GP frigate


Perman

Recommended Posts

De fem brittiska general purpose Type 31 fregatterna kommer att byggas enligt Babcock/BMT/Thales projekt Arrowhead 140, som i sin tur är baserat på danska Ivar Huitfeldt-klassen:

 

Royal Navy Type 31 frigate order goes to Babcock

 

Babcock announced as Royal Navy Type 31 frigate competition winner

 

Type 31 frigate

 

Arrowhead 140 General-Purpose Light Frigate

 

Jag tror att det är ett bra val. Fartygstypen kommer förmodligen att kunna exporteras vilket också är avsikten med designen. Svårt att se vad som gör att hon klassas som en "general purpose" fregatt jämfört med type 26 (som är ett "multi-mission warship"). Möjligen då att hon får en mindre VLS, något enklare skrovhydrofon och närlv samt CODAD kombinerat dieselmaskineri (jmf med CODLOG på type 26).

 

Om man får tro skisserna hos navalnews.com så verkar det som om hon kommer att få en Bofors 40 mm Mk4 akterut:

 

Babcock Team 31 selected as preferred bidder for UK Type 31 frigate programme

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Intressant diskussion om och storleksjämförelse mellan nuvarande type 23 och kommande type 31 på WarshipPorn:

 

Size comparison between the Type 23 frigate and the Type 31 frigate [1200 x 855]

 

Mest troliga är att det verkar bli en mindre huvudpjäs än 127 mm för type 31 (troligen 76 eller 57 mm), Sea Ceptor och en 30 eller 40 mm kanon som sekundär bestyckning. Här borde en 30 mm DS30M Mk2 uppgraderad med Martlet robotar ligga bra till om man vill prioritera skyddet mot attack- och bombbåtar, medan en 40 mm Mk4 borde ha bättre verkan mot luftmål och vara en mer allround pjäs ("poor mans CIWS"). Vad gäller riktig CIWS typ Phalanx så är det troligt att det blir "fitted for but not with".

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Att påstå att Royal Navy har ett överflöd av fartyg idag låter som ett skämt men om vi talar om OPV fartyg så finns det nog ändå fog för detta. Dels så har man åter satt de tre äldsta Batch I fartygen i tjänst igen (används i fiskeriskyddsverksamheten) och dels så kommer under 2020 de sista av fem förbättrade Batch II fartyg att träda i tjänst. Det enda OPV fartyg av River-klass som inte är i aktiv tjänst är HMS Clyde som återkom från guard ship duties på Falklandsöarna i slutet av förra året. Hon var då ämnad att säljas till Brasilien som har tre egna OPV fartyg av River-klass, men nu har man till all förvåning tackat nej till henne. Därmed så finns i RN totalt 9 st OPV fartyg av River-klass, varav 8 st är i eller kommer att vara i aktiv tjänst inom kort. Tre är alltså av den mindre Batch I typen med lägre fart, enklare bestyckning och saknar hkp däck, och fem är av den större Batch II typen (HMS Clyde är ett slags hybridfartyg mellan Batch I och batch II).

 

Batch II har byggts med ordentligt reservdeplacement och är på många sätt en förbättrad version av de tre brasilianska OPV fartygen, som i dagsläget dock har en något tyngre bestyckning. Organisationen Save the Royal Navy har nu publicerat en intressant artikel med de tre alternativ som finns om RN väljer att uppgradera de fem Batch II, och de omfattar alltifrån en enklare uppgradering kallad OPV Plus till nästan korvett klass. Naturligtvis hoppas man på att RN väljer korvettalternativet, men chansen för detta är nästan obefintlig. Det man realistiskt kan hoppas på är nog OPV Plus alternativet med 1x40 + 2x30 + TEU kontainer med ett par bestyckade drönare. Att uppgradera dessa fem fartyg är det absolut enklaste och billigaste sättet att mildra effekterna av att leveransen av de nya type 26 och type 31 fregatterna försenas de närmast kommande åren. Som jag tidigare rapporterat så kommer antalet jagare och fregatter i RN fr o m 2023 att successivt nedgå från dagens 19 till 16 eller 15.

 

Enhancing the Royal Navy’s batch II OPVs

 

River-class patrol vessel

 

(detta borde egentligen ha postats under tråden Brittiska flottan krymper men hamnade tyvärr här. Sorry)

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

On 4/12/2020 at 12:57 PM, Tengis said:

Hur skulle en Arrowhead 140 alt 120 fungera i Marinen tror du? Designen verkar tilltalande och mer beprövad än tex ett Visby modell större.

 

Det kanske börjar låta lite tjatigt men jag vill ändå poängtera att jag bara kan ge en lekmannabedömning. Eftersom type 31 är ett slags lågbudgetprojekt för en GP fregatt så tvivlar jag på att Arrowhead 140 skulle passa Marinen. Fartygstypen är en blue water fregatt som framför allt är framtagen för att upprätthålla antalet fregatter och samtidigt ge goda exportmöjligheter för brittiska varv. Sonarsystemet t ex är inte lika kapabelt som på kommande type 26 och är dessutom anpassat för djuphaven. Fartygstypen skulle förmodligen behöva omfattande modifieringar för svenska farvatten, även om flera system som t ex artilleriet är samma som vi använder. Behöver vi verkligen en fregatt på 5.700 ton med hangar för en organisk hkp av Merlin storlek? Känns som att hon är lite för stor för oss.

 

Arrowhead 120 vet jag inte så mycket om, men det verkar vara mer av en kapabel OPV design som kan uppgraderas med sjö- och lvrobot om behov finns. Vi behöver absolut lite enklare patrullfartyg som kan etablera militär närvaro (inte minst på västkusten) och som kan uppgraderas vid behov och stödja de kvalificerade ytstridsfartygen, men kanske inte på 4.000 ton med organisk hkp av NH-90 storlek. Förslaget från Pärmtroll att inköpa HMS Clyde visar kanske lite vilken storlek och prestanda som skulle passa oss vad gäller patrullfartyg.

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, River class borde vara ett förhållandevis billigt alternativ för patrullering. Att ha ett par som utgår från Göteborg hade ju varit en bra lösning. Känns som att kustkorvett inte är det stora behovet där i händelse av skymningsläge.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Land Shark har på twitter publicerat en infographic som visar skillnaden i silhuetten för fregatterna type 31 och type 26.

 

spacer.png

 

Skillnaden mellan fartygstyperna verkar mindre än förväntat. Type 31 verkar t ex få i stort sett lika stort flygdäck som den större type 26, delvis beroende på den lutande aktern (à la US Navy "long hulled" O H Perry klass fregatter). Type 31 får ett deplacement på 5.700 ton och type 26 6.900 ton. Som framförts tidigare så är kostnaden för en type 31 en fjärdedel av kostnaden för en type 26 fregatt.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Perman said:

Skillnaden mellan fartygstyperna verkar mindre än förväntat. Type 31 verkar t ex få i stort sett lika stort flygdäck som den större type 26, delvis beroende på den lutande aktern (à la US Navy "long hulled" O H Perry klass fregatter). Type 31 får ett deplacement på 5.700 ton och type 26 6.900 ton. Som framförts tidigare så är kostnaden för en type 31 en fjärdedel av kostnaden för en type 26 fregatt.

 

/Per


Hur står sig Type 26 och Type 31 i jämnförelse när det gäller eldkraft? 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, vikingman said:


Hur står sig Type 26 och Type 31 i jämnförelse när det gäller eldkraft? 

 

Huvudsakliga skillnaderna är väl att type 26 får en 24 cell Mk 41 VLS för Tomahawk, ASROC och LRASM plus en 48 cells VLS för Sea Ceptor [jämfört med en 12 (plus fitted for another 12?) cell VLS Sea Ceptor på type 31)], 1 st 127 mm Mk 45 kanon (i stället för 1 st 57 mm Mk 110), 2 st Phalanx CIWS plus 2 st 30 mm DS30M Mk2 (i stället för 2 st 40 mm Bofors Mk4) samt 2 organiska hkp av Merlin storlek i stället för 1 på type 31. Sensormässigt så får type 26 betydligt kraftigare skrovsonar plus släpsonar, och bättre ledningssystem. Type 31 får en marginellt bättre spaningsradar men en bogsonar med kortare räckvidd. Mer avancerat CODLOG maskineri i type 26 jämfört med type 31 som får ett enklare CODAD maskineri (men dock med något bättre räckvidd). Type 26 får 8 LRASM robotar medan type 31 saknar sjörobotar (Wildcat hkp ombord kan dock ta 4 Sea Venom robotar). Kanada och Australien har hittills beställt type 26 fregatter.

 

Att utveckla även en billigare och enklare GP fregatt typ var enda sättet om man ville ersätta dagens 13 fregatter med lika många nya fartyg (dvs. 8 st type 26 + 5 st type 31). Chansen finns också att man om några år får råd att beställa ytterligare type 31 utöver de fem som är planerade. Hänger väl mycket på om den blir en exportframgång. Största problemet just nu är väl annars att de äldsta av de nuvarande type 23 fregatterna börjar att utgå från 2023 samtidigt som den första nya fregatten inte levereras förrän 2027. Problemet med färre fregatter kan, som jag påpekat i tidigare inlägg, ev. "mildras" något genom att man uppgraderar och förbättrar bestyckningen på de fem nya patrullfartygen av River-kl batch 2. De skulle då kunna ersätta riktiga fregatter som t ex guard ship och vid skuggning av främmande örlogsfartyg och eskortering av tankers i Gulfen.

 

AZ News har en youtubevideo som visar skillnaderna mellan type 23, type 45. type 26 och type 31:

 

Type 26 Vs Type 31 compare Vs Type 23 and the Type 45 destroyers

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

BAE Systems har nu skrivit kontrakt för leverans av artilleripjäserna till de fem type 31 fregatterna:

 

BAE Systems awarded naval guns contract for U.K.’s Type 31 frigate program

(baesystems.com)

 

BAE Systems awarded naval guns contract for Royal Navy Type 31 frigate program

(navyrecognition.com)

 

De 15 artilleripjäserna kommer att tillverkas i Karlskoga och leveranser kommer att ske under 2023 och 2024. BAE har nu tillverkat och sålt mer än 100 Bofors 57 mm Mk3 pjäser. Kontraktet borde kunna innebära att chanserna att BAE Systems nu kan vidareutveckla denna pjäs har ökat. 57 mm pjäsen kommer att placeras i A position på fördäck och 40 mm pjäserna troligen i B och X position.

 

spacer.png

 

Royal Navys type 31 Arrowhead Frigate

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Youtube klipp från Huf Hack om bestyckningen av type 31:

 

The Bofors 57 Mk3 naval gun to installed on the UK Type 31 Frigate

 

RN har de senaste åren helt saknat fartygsartilleri med mellan 114 och 30 mm kaliber och på så sätt så kommer type 31 att hjälpa till att fylla denna lucka. Dock tror jag man kommer att bli tvungen att utrusta dem även med någon typ av sjörobot (utöver Sea Venom som finns på den organiska helikoptern). Förmodligen blir det i så fall den interim robot som man avser inköpa som ersättning för Harpoon from 2023.

 

/Per

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

savetheroyalnavy.org försöker lista ut hur den den senaste fregatten type 32 kan komma att se ut och spekulerar i hur framtiden kommer att se ut i RN vad gäller fregatter och jagare:

 

Real hope for a bigger Royal Navy – the Type 32 frigate concept

 

Man kan notera att den ganska "billiga" fregatten type 31 har en del brister som att "mission bay" är belägen under helikopterdäcket, och att ubåtsjaktkapaciteten är begränsad bl a eftersom fartygstypen inte kommer att få något som reducerar den akustiska signaturen. Dock så kommer type 31 ändå att kunna ersätta de äldre type 23 i många uppdragstyper. Inga ytterligare uppdateringar kommer att ske innan fartygen kommit i tjänst. Allt för att hålla nere kostnaderna och snabba på färdigställandet. Man får hoppas att de dock blir "fitted for but not with" 2 st ExLS med 24 Sea Ceptor. Dessutom så hoppas jag att man försöker uppgradera de fem patrullfartygen av River klass batch II för att om möjligt dämpa effekterna av att antalet fregatter kommer att sjunka under 13 st under 2023-28.

 

 

 

/Per

 

 

Skärmklipp Royal Navy frigate and destroyers 2017-2045.JPG

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Type 31 fregatterna har nu fått sina namn och klassen kommer att benämnas 'Inspiration class':

 

New ‘Inspiration Class’ Type-31 warships named

 

Spontant känns det väl lite konstigt att man använder f. d. hangarfartygs- och ubåtsnamn till en ny klass lätta fregatter. Hade nog hellre sett att man återanvänt type 21 fregatternas namn som alla började på A. 

 

/Per

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Perman said:

Spontant känns det väl lite konstigt att man använder f. d. hangarfartygs- och ubåtsnamn till en ny klass lätta fregatter. Hade nog hellre sett att man återanvänt type 21 fregatternas namn som alla började på A. 

 

/Per


Som hangarfartygsnamn lär de väl aldrig användas igen till då det inte lär byggas så många nya.

Link to comment
Share on other sites

Quote

 

The new contract includes integration of Sea Ceptor with the Type 31’s systems, along with delivery and installation of ship hardware for the Type 31 programme.

 

--

 

Naval News comments:
This announcement follows two other recent contract awards for the CAMM: The first one in Canada for the CSC program and the other one for an undisclose customer, for the extended range version known as CAMM-ER / Albatros NG.

 

 

https://www.navalnews.com/naval-news/2021/05/mbda-wins-sea-ceptor-contract-from-uk-mod-for-royal-navy-type-31-frigates/

(att använda en överskrift när man ska lägga in en länk funkar tydligen inte längre)

 

Frågan är väl fortfarande om type 31 fregatterna kommer att få 2 st ExLS med totalt 24 Sea Ceptor, eller om de kommer att få 1 ExLS med 12 Sea Ceptor och "built for but not with" ytterligare 1 ExLS med 12 Sea Ceptor. Dessutom så borde de kunna utrustas med sjörobot som en option.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...