Jump to content

Försvarsmakten: Fortsatt samarbete mellan Amfibieregementet och United States Marine Corps


Recommended Posts

Övningen Archipelago Endeavor, AE, är en årlig återkommande, bilateral övning där USMC bjuds in till Amfibieregementet för att öva i den svenska skärgården.

Årets upplaga av övningen pågick under tre veckor i trakterna kring Berga, Korsö, Söderarm och Utö. Under den första veckan genomfördes en förberedande gruppchefsskola för gruppchefer och instruktörer från både Amfibieregementet och USMC, där fokus låg på ledarskap på gruppnivå. Deltagarna diskuterade bland annat ledarskap i strid, etik och moral. Dessutom inkluderade gruppchefsskolan utbildningspass i stridsteknik och fysisk träning.  

Tillsammans blir vi starkare

Den bilaterala övningen, Archipelago Endeavor genomförs i år för andra året i rad. Relationen mellan Amfibiekåren och USMC har under de gångna veckorna fördjupats ytterligare.

– 2019 års upplaga av Archipelago Endeavor har varit givande på många sätt. Huvudfokus har varit anfallsstrid i skärgårdsmiljö och användandet av stridsbåten inom alla förmågor. Men vi har även övat olika funktioner som exempelvis spaning och logistik. Under veckorna har vi ökat förståelsen för varandras förmågor och begräsningar vilket gör att vi nu kan lösa uppgifter på ett bättre sätt än tidigare. Vi kompletterar varandra, vilket gör oss starkare tillsammans, säger kapten Petter Blandford chef för amfibieskytte- och bekämpningskompaniet och fortsätter:

– Samarbetet med USMC har mot denna bakgrund utvecklas positivt och jag kan än en gång konstatera att de amerikanska soldaterna och officerarna är, som alltid, både professionella, kompetenta och målmedvetna, säger kapten Petter Blandford.

Genom att öva och lära känna varandra här hemma i Sverige skapas en förståelse mellan förbanden, något som de svenska och amerikanska soldaterna sedan har nytta av i andra samarbeten så väl i Sverige som utomlands.

I övningen deltog cirka 115 soldater och officerare från USMC, tillhörande 1st Batallion, 8th Marines, stationerade i Vaernes i Norge. Det svenska bidraget bestod av cirka 180 soldater och officerare från andra amfibiebataljonen. Från andra amfibietebataljonen medverkade amfibieskytte- och bekämpningskompaniet, lednings- och underhållskompaniet som deltog med en kokgrupp, kommissarier och signalister. Kustjägarkompaniet som deltog med enheten stridsteknisk unmanned aerial vehicle, SUAV, kustjägare och prickskyttar samt stridsbåtar med personal ur första utbildningsbataljon.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...