Jump to content

Spanskt minjaktfartyg gick på grund under räddningsoperation utanför sydöstra Spanien


Perman

Recommended Posts

Efterverkningar av den svåra flygplanskraschen utanför sydöstra Spanien i måndags:

 

Spanish minesweeper runs aground during search for crashed C-101 aircraft

 

 

Det står "minesweeper" i artikeln men ESPS Turia är klassad som ett minjaktfartyg enligt Jane's Fighting Ships 2014-15. Hon är en modifiering av den brittiska Sandown-klassen.

 

Besättningen har nu evakuerats medan dykare arbetar för att minimera skadorna. Eftersom hon står på grunt vatten så borde fartyget kunna räddas, även om det naturligtvis blir kostsamt att bärga och reparera henne speciellt om hon skulle sjunka ytterligare.

 

The crew of Turia was hurriedly evacuated after the ship ran aground on Tuesday morning

 

 

Den spanska flygvapenchefen dog alltså i flygplanskraschen den 26 augusti och minjaktfartyget gick sedan på grund tidigt på morgonen den 27 augusti under räddnings- och bärgningsoperationen efteråt. Vädret väntas förbättras de närmaste 24 timmarna. Den spanska flottan skyller på problem med undervattensroboten Pluto som orsak till grundstötningen.

 

Spanish Minesweeper Runs Aground during Search for Crashed C-101 Aircraft

(inkl. video klipp från stranden)

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

"It’s been a horrendous week locally for the Spanish Ministry of Defence. First, on Monday morning, the tragic death of Commander Francisco Marín Núñez, a former member of the Patrulla Aguila, the Eagle Patrol Acrobatic Display team based at the Air Academy in San Javier, as he attempted to pull out of a loop-the-loop manoeuvre and then, on the following day, the grounding and subsequent holing of the Minesweeper Turia, as it joined in the search effort for the missing plane, the vessel running aground in the shallow water of the Mediterranean, close to La Manga strip."

 

A Black week for Spain Armed Forces

 

Fartyget har en öppning på 10 meter i skrovet som ökat de senaste timmarna, och har fortsatt att vattenfyllas. Man hoppas dock att fullfölja operationen på måndag med att tömma fartyget på bränsle och placera ut flytblock, så att man kan bogsera henne till varvet i Cartagena.

 

/Per

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
1 hour ago, vikingman said:


Tog det ett år och fullgöra en skadebesiktning?? Är det normalt att det tar en sådan tid?

 

Jag har sökt på nätet men inte funnit nåt svar tyvärr. Det verkar ha varit helt tyst i media om det här fartyget ända sedan hon gick på grund för ett år sedan fram till nu. Det är f ö även snålt med info överhuvudtaget om Segura klassen. Eng wiki t ex har inte nån egen sida om klassen och dessa fartyg av mod Sandown class finns inte ens listade på wiki sidan med infon om Sandown klassen.

 

Min gissning är att hon hade så svåra skador att det har varit hugget som stucket om hon skulle repareras, och att detta har gjort att det dragit ut på tiden med besiktning och beslut om vad man ska göra med henne. Dessutom så antar jag att man även fått vänta på ett godkännande från den spanska regeringen eftersom det förmodligen är fråga om en kostsam reparation. Hon kommer med all sannolikhet även att uppgraderas med Minesniper mine disposal system precis som två av hennes yngre systrar blivit.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...