Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

FM Malibloggen: Svett utan skam

Recommended Posts

Inför vår herre och svetten är vi alla lika.
I synnerhet inför svetten.
På Mali 10 perspirerar alla personer – men ingen bryr sig.

malibloggen-svett.jpg

Den skarpsynte kan se var stridsskjorta och fältbyxor är blöta av svett – och lite, lite torrare. Två 10:or vilar ut efter patrull i Timbuktu.

Egentligen är det lite märkligt. Det som för de flesta – även för oss som är här – anses vara motbjudande, snudd på äckligt i vardagen är några hundra mil och drygt månader nu helt självklart.
Vi vaknar, går upp. Och påbörjar dagens perspiration.
Du går eller springer några varv på den internationella supercampen medan solen fortfarande knappt kravlat sig över horisonten – och man svettas. Ymnigt. Några åker ut på patrull, iförda kroppsskydd, här i Timbuktu eller i Douentza.  Andra arbetar utomhus i Bamako, känt för sin höga luftfuktighet.
Oavsett var så blir man sjöblöt. Oavsett ålder, kön eller grad så svettas vi.
Det har blivit en del av vår vardag, av normalbilden.

Varmaste tiden på året
Att svettas är en aktiv process som styrs från hjärnan. Syftet: att reglera kroppstemperaturen. I vanliga fall svettas en människa runt en halv liter per dygn, men den mängden kan mångdubblas om det är varmt ute.
Och det är det just nu i Mali.
Ibland nästan löjligt varmt.
Faktum är att sedan Mali 10 kom hit i slutet av maj, så har nästan alla dagar det högsta värdet, en femma, på WBGT (Wet-Bulb Globe Temperature)-skalan uppnåtts. Det är ett sammanvägt värde av temperatur, luftfuktighet, vind och strålning. En femma innebär att normalt fysiskt arbete utomhus ska bedrivas i 20 minuter, följt av 40 minuters vila. Så det finns en yttre förklaring till transpirationen – plus att de flesta just arbetar utomhus på dagarna.

Luktfria – eller lurade?
Svett är till största del vatten, nästan 97 procent men innehåller också små mängder salter, ammoniak, mjölksyra och urinämne. Svetten kommer från två sorters svettkörtlar i huden: de ekkrina och de apokrina. De förstnämnda är viktigast när kroppen försöker anpassa sig till temperaturen. Flera miljoner av de ekkrina svettkörtlarna finns över hela huden, men främst i handflator och på fotsulor. De apokrina svettkörtlarna finns framför allt i armhålorna och ljumskarna. Svett från dem innehåller bland annat äggviteämnen som bryts ner av bakterier som finns på huden – varvid det kan börja lukta. Men det är en annan sak som förbryllar: trots två duschtryck per dygn och person och trots att alla svettas, luktar vi inte.
Den mycket torra luften kan vara en förklaring.
Eller så har våra näsor kapitulerat…

Skippa vätskeersättningstabletterna
När man svettas mycket dricker man mer. Och det är vanligt att folk också stoppar ned olika typer av vätskeersättningstabletter i sina vattenflaskor. Det är något som Kristina, SMO (Senior Medical Officer) ser som onödigt.
– Kalium klarar kroppen ganska lätt att återställa, men behöver hjälp med natriumet. Risken finns att man tillför för mycket kalium, vilket kan leda till påverkan på hjärtat. Natriumet är mycket enklare att tillföra, det räcker med att salta lite extra på maten. Och saltet i matsalen är gratis till skillnad från vätskeersättningstabletterna som kostar 30-40 kronor per rör. Så jag skulle rekommendera att spara pengarna till att köpa roligare drycker med bubblor i, säger Kristina.

 

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...