Jump to content
Sign in to follow this  
JakobS

BAE / SAAB Tempest framtida stridsflygplan

Recommended Posts

Såklart ska detta projekt, nu när det är officiellt, ha en egen tråd!

 

Försvarsdepartementet:

Quote

Sverige och Storbritannien undertecknar avtal om utveckling av framtida stridsflygsförmåga

 

Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU) om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygsförmåga och stridsflygsystem.

 

Avtalet är startpunkten för länderna att analysera förutsättningarna för ett fördjupat utvecklingssamarbete avseende framtida stridsflygsförmåga, inkluderat framtida utveckling av JAS 39 Gripen.

Avtalet innebär inga långsiktiga bindningar länderna emellan utan är tänkt att möjliggöra framtida ställningstaganden. Det innebär heller inte några begränsningar för länderna att engagera sig i liknande studier och analyser med andra partners.

Avtalet löper 10 år. Om och när Sverige bestämmer sig för att fullt ut påbörja ett bilateralt utvecklings- och anskaffningsprojekt så kommer förnyade avtal att behöva tecknas. Sveriges nuvarande stridsflygsystem, JAS 39 Gripen, kommer utgöra ryggraden för svensk stridsflygförmåga för överskådlig framtid.

 

Peter Hultqvist:

Quote

Det kan handla om att vi utvecklar nuvarande plan, det kan handla om ett nytt plan, det kan handla om att vi på olika sätt hjälper varandra med teknologier, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

 

Det är en möjlighet till ett strategiskt partnerskap där vi tillvaratar teknologiutveckling, forskning och sen ser hur vi på olika sätt kan utveckla nånting som är bra för bägge parter , säger Peter Hultqvist.

 

Att utveckla stridsflyg är oerhört långsiktiga processer så vi tycker faktiskt att det är dags att börja med det som blir nästa generation efter Jas Gripen 39 E. Och att staten är med och går in i det här handlar primärt om hur vi utvecklar svensk försvarsförmåga långsiktigt och hur klarar vi försvaret av Sveriges luftrum, säger Hultqvist.

 

Vi har ett omfattande samarbete med Storbritannien på försvarssidan och det kommer att finnas kvar oavsett om de lämnar EU eller inte och de är ju också med i Nato, säger Peter Hultqvist.

 

 

Saabs pressmeddelande

 

BAEs pressmeddelande

 

Mer information bör trilla in under dagen.

 

Förhoppningsvis blir det ett riktigt stridsflyg av detta för Sveriges del och inte bara ett teknikinsamlingsprojekt för en framtida Gripen K/L...

undertecknande-webb.jpg.950fc4b5a8aba172e145ec17edba179a.jpg

42257230_2302582229973307_7670453124095541248_o.thumb.jpg.9d61d3079b5e9d81cda43a8d01381ed3.jpg

Edited by JakobS
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intressanta ord från Håkan Buskhe:

Quote

However, he admitted that much about the U.K.-Swedish alliance must be sorted out. Officials plan to study through this and next year what is achievable under a possible joint work plan. A concrete path forward could then emerge in early 2021, Buskhe said.

At the same time, the Swedes want to get involved in whatever technology study the British — aided by the Americans, according to the Saab CEO — have ongoing for Tempest.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...