Jump to content

FM Malibloggen: Brottning? Massage? Nej, sjukvård!


Recommended Posts

Inne i gymmet på Camp Nobel i Timbuktu ser det på avstånd ut som om flera brottningsmatcher pågår. Är det närkamp? Massage? Nej, det är träning i taktiskt omhändertagande av skadad, TOS.

071119luklin01-1-1024x768.jpg

Delar ur spaningskompaniet övar omhändertagande av skadad.

På den stora mjuka matta som finns i gymmet övar spaningskompaniet, under ledning av Oscar från sjukvårdspluton, grunderna i att snabbt hjälpa en skadad kamrat. Alla arbetar parvis och turas om att vara den som plåstrar om.
– Sjukvårdsförmåga måste alltid vara på topp så därför tränar vi hela tiden. Om det värsta skulle hända ska det sitta i ryggmärgen hur vi ska agera, säger Oscar.

På kvällen tränar Oscar tillsammans med Lina ett nytt gäng i TOS. Utomhus är det varmt och fuktigt och alla har med sig vatten som det klunkas friskt av när det är paus i utbildningen.

bild1-tos-blogg.jpg

Oscar går igenom grunderna vid taktiskt omhändertagande av skadad. Björn agerar skadad.

Den röda sanden adderar ny färg till mönstret på ökenuniformen när de som övar ligger ner på marken. Ökendammet virvlar upp och fastnar i svettiga ansikten.

Sofia, ställföreträdande kompanichef på stabs-understödskompaniet ligger ner och agerar skadad.  Hon får hjälp av Andreas och Emma. Lina, sjuksköterska, ser över hur omhändertagandet går till.
– Vi repeterar det här om och om igen och det känns bra för det är viktigt att göra rätt, säger Lina, sjuvårdsgruppchef.

Bra utbildade soldater kan rädda liv. Och det handlar inte bara om att hjälpa någon som skadats i strid. Under en patrull kan vi träffa på någon som råkat illa ut i en trafikolycka eller gjort sig illa på något annat sätt. Då gäller det att agera snabbt och riktigt.

Stabs-understödskompaniet övar TOS två gånger i veckan i tre månader framöver.
– Soldaterna ska genomföra minst två utbildningspass i TOS per månad. Vi har valt att fokusera på sjukvården för att det är så otroligt viktigt säger Sofia, stf kompanichef.

bild2-tos-blogg.jpg

Andreas och Emma hjälper Sofia som agerar skadad. Lina övervakar och ger råd.

Alla i Mali 10 har en grundläggande sjukvårdsutbildning och ska alltid bära första förband och en tourniquet, som är ett hjälpmedel för att stoppa blödning.

Utöver det så finns det stridssjukvårdare på varje spaningsgrupp som har fördjupad kunskap och övas oftare i insatsområdet.

På Camp Nobel finns en mottagning för daglig sjukvård med egen vårdavdelning för till exempel infektioner. Det finns även en operationssal och en intensivvårdsavdelning med avancerad utrustning för att ta hand om skadade. Den enheten bemannas av ett operationslag, Oplag, som är rekryterat internationellt.
– Här finns goda möjligheter att ta hand om svårt skadade och utföra stabiliserande kirurgi inför flygtransport hem. Men i vardagen är värmen det största hotet mot hälsan. Precis som vid kyla är det viktigt att hålla koll på att kamraterna mår bra, säger Gunnar, Senior Medical Officer, SMO, vid Mali 10.

Vill du veta mer om sjukvårdsresurserna i Mali så kan du även läsa det tidigare inlägget, sjukvårdsförmågan i Mali, som publicerades 22 januari 2019.

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...