Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Flygvapenbloggen: 10-års jubileum och Chefsöverlämning vid Heavy Airlift Wing

Recommended Posts

col-sparrow-assumes-command-of-the-haw-p

Foto: Hans Björkman

Den 27 juni tog överste James S. Sparrow över som befälhavare över Heavy Airlift Wing och överste Peder Söderström tog över som ställföreträdande förbandschef. Överste Sparrow tog över befälet genom att ta emot Heavy Airlift Wings fana ur händerna på brigadgeneral Michael Koscheski, ordförande i SAC Steering Board, som är Strategic Airlift Capabilitys styrande organ. Chefsöverlämningsceremonin markerade slutet på ett två-dagars evenemang där SAC programmet firade 10 år som operativt förband.

Överste Sparrow är den sjätte chefen för Heavy Airlift Wing, som utgör den operativa delen av SAC samabetet. SAC firar under 2019 också 10 års jubileum. Innan Sparrow tog över som förbandschef, har han under två år tjänstgjort som ställföreträdande förbandschef.

Chefsöverlämningsceremonin föregicks av en jubileumsmiddag kvällen före, där personal, inbjudna gäster och alumni firade 10 framgångsrika operativa år.haw10yrs-v1-01-003.png
Vid sitt tal under ceremonin sade överste Sparrow bland annat,

− Heavy Airlift Wing är SAC programmets flygvapen, den operativa delen som möter de strategiska flygtransportbehoven hos de tolv nationerna. Bortom det uppenbara skälet för vår existens, vill jag också påminna HAW personalen idag, hur speciella vi är som organisation. Det finns inget annat multinationellt förband som vårt.

När överste Sparrow övertog befälet så lämnade den avgående chefen, överste Björn Gohn-Hellum lämnade det ifrån sig och överste Peder Söderström, från svenska flygvapnet tog rollen som ställföreträdande chef. Han är därmed den andre svensken att tjänstgöra som ställföreträdande chef för Heavy Airlift Wing, överste Fredrik Héden var den förste. Överste Söderström skall efter två år som ställföreträdare ta över som förbandschef för Heavy Airlift Wing, han är också kontigentschef för de 25 svenskar som arbetar i förbandet.

Överste Gohn-Hellum adresserade i sitt tal, personalen vid Heavy Airlift Wing med orden,

−Ert lagarbete och er postiva attityd, att alltid lära, och leta efter bra lösningar, har medgivit att SAC programmet satt en ny standard när det kommer till hur länder kan arbeta ihop och dela på en militär förmåga. Jag vågar hävda att SAC programmet är det mest framgångsrika exemplet på “Smart Defence” I världen idag.

Efter chefsöverlämningsceremoni följde en Flygdag, som bland annat innehöll markutställning med flygplan från flera av medlemsländerna och flyguppvisningar med C-17, Jas 39 Gripen, MI-8 samt fällning av fallskärmshoppare med C-17

Henrik Gebhardt
Public Affairs Officer, Heavy Airlift Wing

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...