Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Med nosen mot marken

Recommended Posts

Spår med människovittring är utlagda bland blåbär och mossa i skogen. Det är Försvarsmaktens My som ska testas på sin väg mot att bli patrullhund. Några av spåren är utplacerade för några timmar sedan och den färskaste delen alldeles nyss. Verkligheten ska efterliknas så mycket som möjligt och då kan det handla om hur länge spåret har legat.

”Spåra!” uppmanar dressören Sara Fröse Köhler och My sätter fart in i skogen. Letar ivrigt, viftandes med svansen och nosen tätt mot marken. När hon hittar ett föremål i spåret markerar hon genom att lägga sig intill och ligga stilla tills hon belönas med sin älskade boll. Tystnaden är viktig för att inte röja för fienden att truppen är den hack i häl.

Jakten går vidare. Tempot är högt. Slutligen hittar hon dressören Jörgen Nordin, som lagt ut spåret – och sig själv. Den mycket lyckliga My belönas med leksaker och beröm.

— Jag är nöjd med My, säger Sara Fröse Köhler om spåret. Hon ligger stilla och tyst när hon markerar, är noga när hon spårar, letar sig tillbaka när hon tappar spåret och visar motivation trots trötthet. Hon har ett bra driv och kämpar på.

Kamplust, arbetsvilja och intresse för föremål är några av de viktigaste egenskaper som en patrullhund behöver. De måste också vara sociala och tycka om människor. Viljan att hitta gömda människor genom att spåra och arbeta med vind- och ljudmarkeringar gör dem till duktiga patrullhundar. Hundarna måste tränas i olika miljöer och olika underlag – inte bara i en fuktig skog där spåren fastnar lättare.

Förstärker förmåga i fält

Under hösten kommer My att bilda ett ekipage tillsammans med en soldat från något av Försvarsmaktens krigsförband. De två kommer att följas åt under utbildning, träning, hemma och på jobbet. My är en viktig sensor, som tillsammans med sin förare kommer att förtärka sitt förbands förmåga i fält.

Resan mot fullvärdig patrullhund är lång. Den går från hundavelsstationen i Sollefteå, till en fodervärd någonstans i riket och lämplighetstest till hundavdelningen i Märsta utanför Stockholm. Sedan My godkändes vid testet har hon grunddresserats i ungefär tre månader, vilket är kortare än normalt, då My är speciell. Nu följer lite semester innan det är dags att börja utbildas som hundekipage utanför Kungsängen. Ungefär vid två års ålder är hon redo att komma ut och jobba på riktigt.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...