Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

FM Malibloggen: Välkommen till Camp Nobel – del 2

Recommended Posts

Verandor och vitlöksschampoo beskrevs i förra inlägget.
Men Camp Nobel, huvudsakligt hem för Mali 10 är mycket mer än så – mat, hygien och sömn till exempel. Här är andra delen i vår rundvandring!

 

livetpacn-matsalen1-72dpi.jpg

Lunchkön ringlar lång.

”En armé marscherar på sin mage”, lär Napoleon ha sagt. Med det menas att mat är viktigt för soldater – och så är det även för Mali 10. Ibland har maten här kritiserats av tidigare insatser, en berömd fläskpannkaka skapade till exempel rubriker under den första kontingenten här.
Vad som varit må så ha varit, men nu är nu.
Till frukost finns det gröt med mjölk, olika sorters flingor och bröd – samt smör och marmelad. Dessutom alltid korv eller bacon, ibland äggröra och ibland hårdkokta ägg. På fruktfronten brukar det finnas apelsiner och äpplen. Självklart kaffe, thé och juice.

livetpacn-matsalen2-72dpi.jpg

På mätta magar vilar glada huvuden!

livetpacn-matsalen3-72dpi.jpg

Typtallrik – så att maten räcker till alla.

Till lunch och middag serveras en rullande veckomeny, både till lunch och middag – middag på torsdagar är alltid lasagne, fredagar tacos, lördagar grillat och söndagar pizza till exempel. Kanske inte samma tacos som hemma och kanske inte precis de ingredienserna på pizzan som man gillar bäst, men än så länge över all förväntan. Den kanske största överraskningen på menyn är onsdagens lunchcurry: basmatiris, indisk gryta på kyckling eller nötkött samt spröda papadum-bröd – precis av samma standard som på en indisk lunchrestaurang hemma.

livetpacn-matsalen4-72dpi.jpg

Pasta carbonara betyder att det är torsdag.

livetpacn-matsalen5-72dpi.jpg

Ketchup, Tabasco, HP-sås och andra smaksättare finns alltid.

Dessutom ska vi och de som befolkat Camp Nobel före oss komma ihåg en sak: Det är långt till närmaste matgrossist av europeisk standard och i stort sett alla råvaror måste därför transporteras hit, till Timbuktu och Camp Nobel. Med det i åtanke blir det ganska svårt att ha allt för kritiska synpunkter på maten vi äter…

 

Två tryck, tack
Men mat i magen måste också ta vägen någonstans. Därför finns sammanlagt åtta hygienbaracker – specialkonstruerade containers innehållandes fyra handfat, en pissoar, tre toaletter och lika många duschkabiner vardera. Allt i rostfritt stål, som noga städas varje förmiddag och varje hygienbarack – ”hyggbarre” populärt benämnd – är uppmärkt för respektive kompani. Just den sammanlagda duschtiden per person och dygn är en fråga som förvånat, närmast chockerat anhöriga och vänner sedan Mali 01 – men det är väldigt enkelt: det är TVÅ tryck på duschknappen som gäller per person och dygn. Inga avsteg, oavsett kön eller hårlängd. Med lite finess och träning räcker dock två tryck till två duschar på ett dygn, det handlar bara om att planera intvålning och schamponering.

livetpacn-hygienbarack-72dpi.jpg

Insidan på en hygienbarack.

Hur långt ett duschtryck är, hur hårt man ska trycka på duschknappen för maximal effekt och vilken duschkabin som möjligen erbjuder några sekunders längre duschtid är dock ett ständigt ämne för diskussioner på förbandet…

livetpacn-handsprit-72dpi.jpg

Handsprit är obligatoriskt efter handtvätt.

livetpacn-allahygienbaracker-72dpi.jpg

Varje dag städas hygienbarackerna.

 

Personlig puppa
I varje bostadstält finns det plats för tio personer, men också för ett litet vardagsrum. Med några tältsängar, ett kylskåp och en tv är det platsen för tältlaget att spela kort, titta på någon film eller bara sitta och prata när mörkret lagt sig. Vissa tält har under åren försetts med hemmasnickrade soffor, mysbelysning och annat som gör livet lättare.

livetpacn-vardagsrum-72dpi.jpg

Vardagsrummet i ett tält – ganska mysigt, faktiskt.

Varje person har sedan ett eget litet krypin, en så kallad puppa. Bakom den blixtlåsförsedda öppningen får en våningssäng (där den övre slafen fungerar som förvaringsutrymme), sänglampa, ett litet sängbord och all utrustning plats på ungefär tre kvadratmeter. Många soldater har tagit med olika upphängningsbara förvaringslösningar och försett sin puppa med olika former av mysbelysning – allt för att göra puppan så hemtrevlig och personlig som möjligt.

livetpacn-puppa2-72dpi.jpg

PIO:s puppa.

puppa-2.jpg

Mer pimpad puppa, tillhörande eskort&vakt-soldat.

puppa-3.jpg

En vägg full med nära och kära.

 

Svenska fikatraditioner
Självklart finns det också ett antal kontorstält till de på Mali 10 som främst arbetar med att boka våra hemresor, ser till att all logistik fungerar, att rätt lön betalas ut den 25:e eller att vi kan kommunicera hem till Sverige via telefoni och internet. Interiört är de kontoren ofta förbluffande lika hur kontor kan se ut hemma – precis lagom stökiga. Och precis finns det nästan alltid en kaffebryggare som står på, självklart med svenskt kaffe. Faktum är att det finns fyra produkter som kan betraktas som hårdvaluta här söder om Sahara: det nämnda kaffet, snus, torrschampoo (för de som nobbat vitlöksschampoo) – och proteinpulver, för de som tränar lite extra.

livetpacn-kontor-72dpi.jpg

Kontor på Camp Nobel.

 

För kropp...
De som tränar lite extra hittas allt som oftast i gymmet, där det finns båda styrketräningsmaskiner såväl som lösa vikter men också motionscyklar, löpband och ett pingisbord. Här arrangeras också olika träningspass, som cross-fit och core.

livetpacn-gymkonst1-72dpi.jpg

Wilska was here...

livetpacn-gymkonst3-72dpi.jpg

... liksom Mali 01-03 för ett tag sedan...

livetpacn-gymkonst4-72dpi.jpg

... så även röjdykarna, som alltid söker nya förmågor. Förresten så hälsar CO till vännerna i Skredsvik.

Gymmet har sedan starten prytts av olika emblem för de kontingenter som tjänstgjort här, men här finns också en rad förbands-, kompani och utbildningstecken. När emblemen detaljgranskas inser man snabbt att det är åtskilliga timmar som lagts på att av överbliven plywood såga ut, fila till och måla dem – men så ser också gymmet betydligt mer inbjudande tack vare dem.

livetpacn-utegym-72dpi.jpg

Självklart finns det också ett utegym, för den som vill svinga en slägga mot ett hjullastardäck – i 50-gradig värme.

 

... och själ
När kroppen fått sin träning, kan själen behöva sin avkoppling. Därför är kapellet alltid öppet för den som bara sätta sig ner och samla sina tankar en stund. Dessutom arrangeras en kort morgonbön varje dag, men också ljusandakter på lördagar och gudstjänster på söndagarna.

livetpacn-kapellet-72dpi.jpg

Kapellet på Camp Nobel. Varje morgon ringer klockan till bön.

livetpacn-kapelletinne-72dpi.jpg

Kapellet – en plats att bara sitta ner en stund och samla tankarna.

Vad det allt Camp Nobel hade att bjuda på? Naturligtvis inte – men om det kommer du kunna läsa i nästa och sista inlägget under vinjetten ’Livet på Camp Nobel’ här på Malibloggen.

 

 

 

 

 

 

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...