Jump to content

FM Malibloggen: Livet på Camp Nobel – del 1


Recommended Posts

För fem år sedan fanns här inget. Inget utom sand.
I dag är det hem för över 200 svenskar från Försvarsmakten – och det kommande halvåret för oss på Mali 10.
Häng med på rundvandring!

livetpacn-bluegate-72dpi.jpg

Camp Nobels Blue Gate.

Under hösten 2014 började ett ingenjörsförband från Ing 2 – med en vaktstyrka från P 4 – bygga det som skulle bli Camp Nobel, intill Timbuktus flygplats . Då var stora delar av FN:s ”supercamp” öde och den svenska campen, belägen i supercampens sydöstra hörn var en av de första att bli klara.
Campen fick namnet Nobel och är idag hem för drygt 200 svenska män och kvinnor, som arbetar i det som kallas SWE ISR TF. Det utläses som ”SWEdish Intelligence Surveillance Reconnaissance Task Force” – ett underrättelseförband underställt Minusmas militära styrkehögkvarter. Men hur ser det ut där förbandet är baserat?

livetpacn-utsiktbt-1-72dpi.jpg

Utsikt från tornet på Blue Gate över FN:s internationella supercamp.

livetpacn-utsiktbt-2-72dpi.jpg

Utsikt från tornet på Blue Gate över FN:s internationella supercamp.

livetpacn-utsiktbt-3-72dpi.jpg

Utsikt från tornet på Blue Gate över FN:s internationella supercamp.

Blå Porten
Det första som troligen möter en besökare på Camp Nobel är huvudingången, mer känd som Blue Gate. Blue Gate är alltid bemannad med vaktpersonal och här registreras och visiteras besökaren innan de släpps in. Att sitta vakt är något som all personal får göra, även om vakt- och eskortpluton har det som sin huvudsakliga uppgift. På taket till Blue Gate vajar också den svenska flaggan från soluppgång till solnedgång.

livetpacn-gym-72dpi.jpg

Gymmet på Camp Nobel.

Gymmet populär plats
En rad tält i olika storlekar utgör sedan den huvudsakliga bebyggelsen på campen. Först in på området ligger några stora tälthallar – bland annat vattenförrådet, reparationshallen och huvudförrådet. Vad som sker i dessa tre tälthallar är ganska självförklarande, så vi vandrar vidare, passerar en större samling containers – känt som ”containerbyn” – och kommer till en nästan lika stor tälthall: gymmet, en populär plats att tillbringa många timmar på, för att träna här handlar mindre om att bygga muskler utan mer om att orka med det fysiska arbetet i ett påfrestande klimat.

livetpacn-insidanshelter-72dpi.jpg

Insidan på ett av campens skyddsrum.

livetpacn-maffes-72dpi.jpg

Maffes veranda – platsen för grillkvällar, filmaftnar, quiz-tävlingar och mycket mer.

livetpacn-maffes1-72dpi.jpg

Minnet av Mali 05:s stabschef lever kvar – liksom minnesmärken från tidigare kontingenter.

Mötesplatsen ”Maffes”
Intill gymmet ligger ett av Camp Nobels skyddsrum. I dem finns luftkonditionering, vatten och mat om det skulle behövas. Att alla hittar till närmaste skyddsrum är något som ständigt övas under hela insatsen. På baksidan av skyddsrummet ligger en veranda, kallad ”Maffes”. ”Maffe” är smeknamnet på stabschefen under Mali 05 och det har fått leva kvar.
Här arrangeras filmkvällar med gymhallen som filmduk, quiz-tävlingar av olika art och ibland en AW. I baren kan den törstige köpa läsk eller alkoholfri öl – både med ölsmak men också med mer exotiska smaker som ananas och äpple (”Gott, det smakar lite som cider” löd ett omdöme, ett annat var att ”Det där var det värsta jag druckit i hela mitt liv!”).

livetpacn-welfare-72dpi.jpg

Welfare-tältet, med biljardbord och bibliotek.

livetpacn-telefonhytt-72dpi.jpg

Telefonhytt. Vid kö är samtalstiden satt till 15 minuter – annars är det bara att prata på.

livetpacn-internetcafe-72dpi.jpg

Camp Nobels internetcafé – gratis så klart.

livetpacn-vitloksschampoo-72dpi.jpg

Vi skojar inte: Vitlöksschampoo.

Sugen på vitlöksschampoo?
Intill verandan ligger welfare-tältet. I det finns biljardbord, darttavla, ett ganska imponerande bibliotek av pocketböcker och veckotidningar, tv och en rad tv-spel. Dessutom är det härifrån man kan ringa hem gratis ifrån, från något av tre telefonbås – eller kanske mejla hem från en av fem datorer med ganska långsam internet-uppkoppling?
Här finns också campens egna PX. PX står för post exchange och var från början en slags handelsbod inom den amerikanska försvarsmakten. Idag är amerikanska PX ofta varuhusliknande köpcenter endast för militär personal. På Camp Nobel är PX:et betydligt blygsammare i sitt utbud: maliska kontantkort, tandborstar, läsk (den inhemska varianten YaCoco smakar kokos och är precis som öl med äpplesmak, en vattendelare bland de som provat) och både gott och blandat i godisväg. Här finns också schampoo med vitlöksdoft, som enligt etiketten ger ”protection hair make it brightly”.

livetpacn-mbyn-1-72dpi.jpg

Med plywood och lastpallar kan man skapa en uteplats. Vad ett par Vita Blixten gör i Timbuktu är dock oklart.

livetpacn-mbyn-2-72dpi.jpg

Spartanska solsängar.

livetpacn-mbyn-3-72dpi.jpg

Ordning och reda råder i Varglyan, så självklart skohylla utanför entrén.

livetpacn-mbyn-4-72dpi.jpg

”Människobyn” – populärnamnet på bostadstälten.

Människoby – men ingen Mowgli
Intill Welfare-tältet, på ena sidan Strandvägen ligger en ansamling av bostadstält, populärt kallad ”Människobyn” som utgörs av ett 20-tal tält som vardera rymmer tio invånare. Tälten är långtidshyrda från Norge och modellen har tidigare använts vid den norska förläggningen Camp Nidaros i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Många av tälten i ”Människobyn” har under åren försetts med små uteplatser, verandor och liknande.
På andra sidan Strandvägen ligger tvätteriet, sjukhuset, kapellet och inte minst köket och matsalen, döpt till Trängsalen. Här serveras frukost från klockan sex på morgonen, lunch och middag. För de som jobbar skift finns här också alltid något att äta i speciella kylskåp.
Ja, det var väl vad som finns på Camp Nobel… om man nu inte tar med andra delar.
Vilket man så klart gör – men mer om det i nästa inlägg under vinjetten ’Livet på Camp Nobel’ här på Malibloggen.

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...