Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Arctic Challenge Exercise 2019 är igång

Recommended Posts

I över en vecka har utländska förband funnits på plats i Luleå, Örland, Bodö, Rovaniemi, Jokkmokk, Hakkas och Gällivare för att genomföra de sista förberedelserna inför övningsstarten. Några minuter efter nio på morgonen 22 juni lyfte så det första stridsflygplanet från Luleå Kallax flygplats för att påbörja övningens första flygpass. - Det är många som har arbetat med övningen under lång tid och nu är vi äntligen igång, det känns väldigt skönt. Nu hoppas vi på en bra övning med kvalificerade moment som stärker den operativa förmågan och bygger säkerhet tillsammans med andra nationer, säger övningsledaren, överste Claes Isoz.

Den multinationella flygövningen Arctic Challenge Exercise 2019, ACE 19 genomförs i norra Sverige, Norge och Finland 22 maj till 4 juni. I år är Sverige övningsledare och ansvarig för övningen som genomförs för fjärde gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vart annat år. I år deltar drygt 140 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan från nio olika länder. 

Två pass fem dagar i veckan från fyra baser i tre länder. I två veckor.

Under övningen flyger man från fyra baser, Luleå Kallax i Sverige, Bodö och Örland i Norge samt Rovaniemi i Finland. Varje dag genomförs två flygpass, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Förmiddagspasset flygs i respektive land man befinner sig i. Under eftermiddagspasset korsar flygstyrkorna i Norge och Finland gränserna och tar sig in i det unika övningsområdet för ACE 19 - ett område som sträcker sig från Västerbotten i söder till några mil norr om Treriksröset. 

-Det lika stora som unika övningsområdet med närheten mellan de tre huvudbaserna ger oss möjlighet att öva tillsammans på ett avancerat och mycket kostnadseffektivt sätt, säger övningsledaren Claes Isoz.

ACE står högt i kurs

Delar av de amerikanska och brittiska förbanden har haft förstyrkor på Luleå Kallax flygplats i en dryg vecka för att ställa iordning allt innan stridsflygplanen och övrig personal anlände. Den 16 maj landade de amerikanska F-16-planen från South Carolina National Guard och den 20 maj landade anlände de brittiska Typhoon-planen från Royal Air Force Lossiemouth, Skottland.

-Vi ser verkligen fram emot möjligheten att öva tillsammans med flera av våra allierade i Europa. Dels för att vässa oss själva men även för att utveckla samarbetet med övriga deltagande nationer. Under en sån här övning får vi möjlighet att dela såväl viktiga erfarenheter som taktik och idéer vilket i slutändan ytterst handlar om vår gemensamma säkerhet, säger chefen för sjätte skvadronen i Lossiemouth, Matthew D’Aubyn och fortsätter:

-Vi tycker själva att vi befinner oss väldigt långt norrut när vi är i norra Skottland. Nu har vi alltså flugit ytterligare två och en halv timme norrut och plötsligt är vi nästan de sydligaste europeiska deltagarna. 

-Här uppe i norr har ni ett fantastiskt öppet luftrum med möjlighet att öva över väldigt stora ytor och det är något hela skvadronen ser fram emot under ACE. Och att vi är på plats med Typhoons trots att vi har väldigt fullt upp på många olika håll visar hur pass högt vi värdesätter den här typen av flygövningar med mycket kvalificerade motståndare, säger Matthew D’Aubyn.

Kvalificerat motstånd både i luften och på marken

Under ACE får stridspiloterna, under ett och samma flygpass, samordna sitt flygföretag med över 50 andra plan från åtta länder, samtidigt som man möter en motståndare om 30–40 flygplan i luften, med ett tiotal olika flygplanstyper. Och efter varje flygpass sker en noggrann utvärdering av varje pilots uppträdande och handlingar. Utöver detta får piloterna även öva lufttankning, utsättas för ”störd” radio- och radarmiljö samtidigt som de ska bekämpa mark- och sjömål. 

 Förutom hotet från motståndarna i luften finns även avancerade hot på marken i form av norska, tyska och amerikanska luftvärnsförband utgrupperade runt om i norra Sverige. 

ACE 19 är igång. Nu väntar två veckors intensiv och utvecklande övning, både i luften och på marken.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...