Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Snart examen för blivande yrkesofficer Andreas

Recommended Posts

När Luftvärnsregementet genomför slutövningen för årets kull värnpliktiga rekryter är det inte bara rekryterna som ska upp till bevis om sina nyvunna kunskaper som luftvärnssoldat. Även den blivande yrkesofficeren Andreas Henriksson genomför sin sista övning innan det är examensdags.

Första övningsdagen börjar lida mot sitt slut. På Ringenäs skjutfält utanför Halmstad kontrollerar kadetten Andreas Henriksson sin plutons inledda gruppering. Rutiner som post- och sambandstjänst ska fungera samtidigt som kompaniet har fått order om högsta stridsberedskap.

I nära anslutning till plutonens grupperingsplats snurrar antennen på den kvalificerade sensorn, Underrättelseenhet 23 (UndE23) och spanar av Kattegatts lufthav. I en stridsledningscentral sitter en stridsledare och en robotskytt redo att bekämpa inkommande flygplan eller robotar för att skydda det utpekade skyddsobjektet.

I befattning som plutonchef

– Det har rullat på bra i dag. Soldaterna har en bra utbildningsnivå även om det går att förbättra ett antal detaljer. Jag känner mig som chef väldigt trygg med personalen i mitt förband, säger Andreas Henriksson.
I tre år har han nu genomfört utbildningen till yrkesofficer. Men, Andreas är långt ifrån någon nybörjare inom truppslaget då han före officersutbildningen arbetat som anställd soldat sedan 2013. Under rekryternas slutövning slutför också Andreas sin delkurs ”Ledning funktionspluton” vilket berör ämnen som krigsvetenskap och ledarskap.

– För min del är denna övning den tredje då jag går i befattning som chef för en av plutonerna inom Luftvärnskompaniet.

Andreas Henriksson kan om en månad titulera sig fänrik och sedan njuta av lite sommarledighet innan han börjar utbilda kommande kull värnpliktiga till hösten. Ledighet blir det mindre av för ledningssoldaten Johan Sabel från Lidingö.

Blivande reservofficer

Johan är en av rekryterna som sökt och antagits till den ettåriga reservofficerskursen med inriktning mot funktionen ledning. En kurs som inleds samma vecka som han avslutar sin elva månader långa plikttjänstgöring.

– Ja, det blir inte direkt någon lång ledighet mellan grundutbildning och reservofficerskursen, säger Johan och skrattar.

Han har precis slutfört arbetet med att installera en högantenn på taket till ett förråd vid den tillfälliga grupperingsplatsen. En uppgift som krävde att Johan klättrade upp på en av de flera meter höga förrådsportarna och sittande gränsle över porten utföra sitt montage.

– Kolla nu så att vi har samband med kompanistaben, säger Johan till sin kollega, Tyra Leufstedt när han klättrat ned.

Tyra gör tummen upp och uppgiften är löst. Johan berättar att fler i släkten valt uppdraget som reservofficer:

– Pappa är reservare och jag kom direkt från gymnasiet när jag ryckte in till regementet. Jag har trivts väldigt bra och gillar det fysiska i att vara soldat och att vistas ute i naturen.

– Jag hoppas att jag också kommer att passa bra i rollen som reservofficer, lägger Johan till, innan han svarar på ett inkommande samtal.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...