Jump to content

Försvarsmakten: På västlig kurs


Recommended Posts

Idag kastade sju minröjningsfartyg och ett stödfartyg loss från Stockholm och Karlskrona för att under nio dygn träna på minröjning på västkusten. Dessutom deltar två finska minröjningsfartyg som ett led i det nära samarbete de båda länderna har.

Övningen, som genomförs mellan den 6-14 maj i området runt Kullen och den danska ön Anholt, har flera syften. Martin Göth som är chef för 33.minröjningsdivisionen förklarar:

–Förutom att självfallet ytterligare utveckla minröjningsförmågan så ska vi leta efter eventuella minor från de båda världskrigen som kan finnas i området. Dessutom ska vi ytterligare utveckla det redan nära svensk-finska samarbetet.

Samarbete i ett viktigt område

De svenska minröjningsfartygen kommer både från Fjärde sjöstridsflottiljen i Stockholm och Tredje sjöstridsflottiljen från Karlskrona. Tillsammans med  stödfartyget HMS Trossö och de finska minröjningsfartygens besättningar uppgår det totala antalet besättningsmedlemmar till 300 stycken. Att övningen genomförs på västkusten är ingen slump.

– Här råder lite andra vattenförhållanden än i Östersjön. Vågorna, salthalten och vattenströmmarna påverkar våra sonarer, dykare och undervattensfarkoster. Därför övar vi regelbundet här. Dessutom är Östersjöinloppen strategiskt viktiga såväl i fred, kris som krig. Marinen måste kunna operera här vid en kris i vårt närområde, avslutar Martin Göth.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...