Jump to content

Försvarsmakten: Snabbt och rörligt eller steget före


Recommended Posts

Striderna mellan de två brigaderna pågår för fullt under övning Northern Wind. En brigads alla ingående enheter är viktiga för att systemet ska fungera effektivt. En av dessa enheter är artilleriet som under övningen tränas för att kunna understödja de stridande manöverbataljonerna.

Snön vräker ner i Norrbotten när svenskt och finskt artilleri understödjer den svenska brigaden under övning Northern Wind. På motståndarsidan finns det norska artilleriet.
Den svenska brigaden med artillerisystemet Archer strider tillsammans med finskt artilleri i form av bland annat raketartillerisystem, granatkastare och fältartilleri. Den norska brigaden understöds i sin tur av en artilleribataljon med Bandhaubits M 109.

Fördelar och nackdelar

Striden mellan de olika artillerisystemen kan, precis som mellan andra jämbördiga funktioner, beskrivas som ett krig i kriget där båda sidor har sina för- och nackdelar.
Överstelöjtnant Magnus Degerlund är chef för den svenska artilleribataljonen:
– Jag anser att vårt system har en bättre räckvidd och är rörligare än det norska. Men, det bygger på att vi har gjort våra förberedelser genom bland annat plogning så att pjäserna kommer fram. När vi kan nyttja våra snabba pjäser, då blir vi farliga för vår fiende.

Major Stian Koren är ställföreträdande chef för den norska artilleribataljonen. Han håller med om Archersystemets räckvidd, men lyfter samtidigt fram det norska artilleriets fördelar.
– Den svenska brigaden är absolut ett stort hot för oss just tack vare systemets räckvidd. Men att kunna identifiera motståndaren i tid är minst lika viktig. Vår taktik är att vara steget före och upptäcka vår fiende tidigare genom bra sensorer och radarenheter.

Förväntansfulla rekryter

Norska artilleriet är på plats med tre pjäskompanier bestående av både kontrakterad och pliktpersonal. Marius Mihre och Mats Seglen är två norska värnpliktiga som påbörjade sin tjänstgöring i augusti förra året. Northern Wind är deras första övning på svensk mark.
– Det är riktigt kul att vara i Sverige och få möjlighet att träna på det vi hittills har lärt oss under vår utbildning. Nu ska det bli intressant och se hur vårt artilleri står sig gentemot motståndarnas.
Nu hoppas vi på lite action, sa en förväntansfull Mats Seglen.

– Våra svensk-finska motståndare ska få sig en ordentlig match. Självklart kommer det norska artilleriet att segra till slut, sa Marius Mihre med glimten i ögat.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...