Jump to content

Försvarsmakten: Stort intresse för stor övning


Recommended Posts

En stor övning som Northern Wind röner alltid ett stort intresse. Under tisdagen genomfördes en så kallad Distinguished Visitors Day med ett hundratal speciellt inbjudna gäster från flera länder. En av besökarna var den svenske försvarsministern Peter Hultqvist: – Det här är en jätteviktig övning som bidrar till att höja förmågan i vintermiljö. Det är även en viktig säkerhetspolitisk signal, att det är 10 000 soldater, försvaret av norra Sverige, det största bidraget från Norge någonsin med 4600 soldater. Dessutom 3000 från Sverige och 1 500 från Finland. Ett bra exempel på nordiskt samarbete och till detta är det då även kopplat amerikanska och engelska förband. Det är väldigt bra för då får vi också den transatlantiska länken manifesterad.

Efter sex dagar med ihållande snöoväder lyste plötsligt solen med sin närvaro under DV-dagen. På plats i Grubbnäsudden fanns bland annat även armécheferna från Norge, Sverige och Finland. Tillsammans med övriga gäster startade de besöket vid den svenska stridsträningsanläggningen, STA, som i realtid övervakar och följer förbandens rörelser via det simulatorsystem som sitter på drygt 5000 soldater och hundratals fordon.

Därefter besökte sällskapen den svenska brigadens högkvarter där de fick en kort dragning av tredje brigadens chef, överste Mats Ludvig. Dagen avslutades med en materielförevisning där olika typer av vapensystem och fordon visades för de intresserade besökarna.

Samarbete nyckeln till framgång

Under övningen strider de svenska styrkorna tillsammans med finska, och på motståndarsidan samarbetar norska, brittiska och amerikanska styrkor. Svenske arméchefen, generalmajor Karl Engelbrektson betonade även han vikten av att jobba tillsammans:
– Det finns mycket i det här som är jättenyttigt på alla nivåer. Interoperabilitet, bygga nätverk och lära känna varandra. Ska man kunna genomföra väpnad strid tillsammans så bygger det på att man känner varandra. Inte bara yrkesmässigt utan man kanske till och med har en närmare relation med dem man ska arbeta tillsammans med.

För att möta det stora intresset för övningen genomförs även en mediadag den 22 mars då både svensk och utländsk media flygs upp från Stockholm med ett militärt transportflygplan för att besöka övningen tillsammans med lokala medier.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...