Jump to content

CyberHotet OSINT


Recommended Posts

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By ArionVulgaris
   RUSSIA MILITARY POWER Report 2017
   Defense Intelligence Agency - DIA.mil
    
   PREFACE For more than 50 years, DIA officers have met the full range of security challenges facing our great nation. Our intelligence professionals operate across the globe, and our work supports customers from the forward-deployed warfighter to the national policymaker. DIA is united in a common vision—to be the indispensable source of defense intelligence expertise—and for the past five decades we have done just that. As part of this vision, DIA has a long history of producing comprehensive and authoritative defense intelligence overviews. In September 1981, Secretary of Defense Caspar Weinberger asked the Defense Intelligence Agency to produce an unclassified overview of the Soviet Union’s military strength. The purpose was to provide America's leaders, the national security community, and the public a complete and accurate view of the threat. The result: the first edition of Soviet Military Power. DIA produced over 250,000 copies, and it soon became an annual publication that was translated into eight languages and distributed around the world. In many cases, this report conveyed the scope and breadth of Soviet military strength to U.S. policymakers and the public for the first time. Today, we are faced with a complexity of intelligence challenges from multiple threats that we cannot afford to misunderstand. In the spirit of Soviet Military Power, DIA is proud to produce an unclassified defense intelligence overview of the military capabilities associated with the challenges we face—beginning with Russia. This product is intended to foster a dialogue between U.S. leaders, the national security community, partner nations, and the public about the challenges we face in the 21st century.
    
   https://www.dia.mil/Portals/27/Documents/News/Military Power Publications/Russia Military Power Report 2017.pdf
   Kanske kan vara av intresse för någon även om det har något år på nacken.
    
   /AV
  • By Isgubbe
   Med anledning av artikeln i DN idag.
    
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-opererar-de-ryska-nattrollen-i-sverige/
    
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-ar-putins-soldater-pa-natet/
    
    
  • By Reservingenjör
   Tittar på dokumentärer och dramadokumentärer om US och UK trupper i Irak och Affe och noterar följande:
    
   Scenario:
   En patrull rör sig gående framåt på en väg eller stig. Plötsligt träffas en av soldaterna av fi eld och faller ihop skadad. Endast ett skott, sedan inget mer. Ingen fi synlig.
    
   Förr:
   Patrullen tar skydd, observation, skadade soldaten får första hjälpen av en eller två kamrater, skickas ev. bakåt, patrullen fortsätter, ev kringgående, för att lösa sin uppgift.
    
   Nu:
   Patrullen tar skydd, observation, skadade soldaten får första hjälpen av 4-5 kamrater, allt fokus på den skadade, med-evac hkp kallas in, flygunderstöd kallas in, patrullen ligger och trycker tills flyget har bekämpat ev. fi i det troliga området, och inväntar också med-evac. Därefter fortsätter patrullen. Fi har fördröjt patrullen med kanske 30 min.
    
   Är detta en vedertagen taktik? Har synen på förluster ändrats så fullständigt?
   Hur ser det ut i våra förband?
  • By Kimster
   Reflektion
   Det är då dags för FM att (äntligen) formalisera sitt sociala deltagande på nätet. Det har förvisso funnits skrivelser sen 2011, och aktivitet långt tidigare än så, men detta bör nog anses som den mest formella och ett slags slutligt bevis på att man är här för att stanna. Vissa skrivelser har annars förmågan att ibland tolkas som något nödvändigt ont, eller något slags undantag mot vardagen. Det är inte förrän det har blivit en riktig bok/publikation som statusen höjs.
    
   Sociala medier har ju heller inte mottagits med varm hand av flera delar inom FM och ni kan nog fantisera vilka och anledningar till det. Men det ser förmodligen annorlunda ut nu än för säg 5 år sen. Vi på SoldF.com kan med erfarenhet berätta om hur illa och olämplig t.ex. SoldF.com har varit, sagt från individer med koppling till just FM. Jag har själv som anställd suttit på säkerhetsgenomgång med SÄK där sociala medier var allt annat än okej. SoldF.com fanns med som exempel vid sidan av Flashback.se, bunker.nu och några andra hemsidor med forumfunktioner.
    
   Vissa FM-anställda här kanske kommer ihåg att FM försökte få igång en "forum-funktion" internt, som krashlandade väl ganska bra. Ingen vågade yttra sig med fullständigt namn, vilket var kravet. Jag var med en remissgrupp vid utvecklandet av den tjänsten. Det gjordes även andra försök från privat håll att skapa ett forum för FM-anställda. (mil-forum) Det gick väl lite bättre, men även där var man tvungen att bevisa sin anställning i FM på något sätt. Det var väl samtidigt svårt att i jämförelse mot SoldF.com få mängden medlemmar att det skulle bli vara värt att köra vidare. Minne sviker mig lite men jag tror upphovsmannen där fick stänga ner pga. påtryckningar från.......just det... sin arbetsgivare.
    
   Det är nu över 11 år sen vad som idag är forum.SoldF.com öppnade dörrarna. (Det fanns dock en variant tidigare än så, men bortser från den just nu.)
   Jag har personligen vart inblandad sen 2002 och som BlåGul och sedmera som chef en period innan jag var tvungen att lämna över pga. min då blivande.... arbetsgivare. Vi var dock överens om att det var mindre lämpligt att jobba med information på båda sidor stängslet så att säga.
    
   Om detta är en slags mät-stock för hur lång tid det kan ta för en myndighet som FM att gå till verket full ut går att diskutera. FM dök upp på Youtube 2009, sidan registrerades 2008 men användes inte förrän FM började ladda upp videoklipp senvåren 2009. Jag var själv med vid den tidpunkten då jag jobbade på det nya Combat Camera-förbandet, och jag administrerade även kanalen fram tills HRC tog över det administrativa ansvaret 2012.
   För att dra några erfarenheter:
   Jag blev utkastad från det YouTube-kontot, då jag vid ett tillfälle uttryckte mig lite för personligt, det var i princip ett "jag"-budskap i texten. Vilket någon inom informationstjänsten hastigt reagerade på, och senare gör det FM generellt är väldigt bra på, ta det enklaste beslutet och säger -nej, fy fy, bort ...utan dialog med mig eller insikt i vad som hänt på kanalen sen den startade och mina tidigare insatser för just kanalen. men men, bara att borsta av sig, jag slutade inom FM kort därefter, så jag lät det vara, dock av slutade jag av andra orsaker måste jag tillägga. (förbandsflytt)
    
   En annat exempel; jag hade för några år sedan en diskussion här på SoldF.com om utrustning inom förbandet jag jobbade inom. Vi pratade om utrustning som inte på något sätt var i närheten att säga pang, sända signaler eller klassas som något inom sekretess-sfären, ändå fick jag order av min chef att sluta. För något "kunde ju misstolkas"....
    
   Ett tredje exempel är när jag var på utbildning med min stab så uttryckte jag mig kanske klumpigt om hur tråkig en viss genomgång var, på Facebook. Dagen efter kom min chef med ett papper i handen, utskrivet från Facebook med min kommentar. Som han i sin tur hade fått av en annan medarbetare (en kollega till mig troligen,tack för den) Och jag fick mer eller mindre en utskällning. Jag satt ju på chefsbefattning och då ska man vara föredöme etc. etc. Samme chef, ledde bara någon tid senare i debatten kring sociala medier i FM, och värnade för att det måste vara "högt i tak" och man inte ska vara "rädd" för att uttrycka sin åsikter.
   Denne chef, som jag respekterar högt, är för övrigt idag den som formellt idag är Försvarsmaktens talesperson och skrivit under Handboken om Sociala Medier.
   Både han och jag har lärt oss massor på vägen.
    
   Vem gjorde rätt eller fel i mina exempel? Det går att diskutera givetvis, alla detaljer är inte med osv, men det är inte så viktigt, båda sidor agerade väl mindre bra. Men sensmoralen, visar lite hur känsligt och svårhanterbart FM anser tyckande på nätet är eller har varit, Framförallt under kontot "Swedish Armed Forces" som i Youtube-fallet, då är man utsatt för andra sorters ögon. Och jag är långt ifrån ensam att råka ut för sådant här. Jag tror tom. min exempel är ganska tama i jämförelse mot andras, som kanske hotats med uppsägning och liknande.
    
   Nog om mig, FM's Facebook gick inte igång förrän 2010, något senare även FM's blogg-sida. Dessa, utöver möjligen Twitter, är kanalerna FM visat störst närvaro enligt min uppfattning. (Jag hoppas Instgram kommer igång mer, då jag är en bild-nörd och känner ofta de som tar bilderna )
   Kanske det upplevs som sent men FM har faktiskt i jämförelse varit ganska tidiga med att visa närvaro inom sociala medier och på internet i synnerhet. FM har faktiskt funnits på nätet sen 1994(?) om jag inte minns fel. Själva adressen mil.se var iaf en av de 10(!) första registrerade domäner under .se
    
   Så det är hyfsat intressant att de nu släpper Handbok i ämnet. Jag har inte hunnit läsa den än, men har tagit del av innehållet på annat sätt tidigare så jag har en grov uppfattning om vad som står, oavsett ska jag läsa i närtid. Jag uppmuntrar alla som på något sätt har en koppling till FM eller någon annan myndighet eller företag som hanterar känsliga uppgifter, utrustning eller personal att ta del av handboken. Det är för många här, lite insparkande av öppna dörrar kanske, men det är bra att få en uppfattning om vad just Försvarsmakten har för hållning mot något som vart ganska tabu för inte så många år sedan. Och för den äldre generationen kan det vara många nya saker att fundera kring.
    
   Länken här är:
   http://www.forsvarsmakten.se/Global/Myndighetswebbplatsen/4-Om-myndigheten/Dokumentfiler/Handbocker/Handbok-sociala-medier.pdf
    
   Eller ladda hem den här.
    
    
    
    
    
   Handbok-sociala-medier.pdf
  • By henke
   MSB släppte igår sin rapport
    
   Underlag inför nästa försvarspolitiska inriktningsbeslut
   https://www.msb.se/U...2_till_webb.pdf
    
   Ur inledningen:
    
   Regeringskansliet har påbörjat förberedelserna inför ett nytt försvarspolitiskt inriktningsbeslut. Som ett led i dessa förberedelser har regeringen gett MSB i uppdrag att lämna underlag om ”sådana säkerhets- och försvarspolitiska förhållanden som är relevanta för arbetet” (Fö2012/1163/SSP). Anvisningarna till uppdraget ger vid handen att MSB anmodas ge en beskrivning och analys av viktiga förändringar och utvecklingstendenser av säkerhets- och försvarspolitisk vikt i Sveriges närområde och globalt.
   Underlaget ska omfatta en bedömning av konsekvenserna av sådana förändringar och tendenser för Sverige.
    
    
   Exempel på områden som ska behandlas är:
   • Globala trender och tendenser av betydelse för uppgiften
   • Det internationella säkerhetssamarbetets utveckling inklusive EU som utrikes- och säkerhetspolitisk aktör, Nato och det nordiska försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet
   • Lärdomar av konflikter och insatser från det internationella samfundet
   • Utvecklingen av USA:s försvars- och säkerhetspolitik
   • Utvecklingen av Ryssland och OSS
   • Utvecklingen av relevanta regioner (bland annat utvecklingen i närområdet inklusive Östersjöregionen samt Barents och Arktis, respektive Afrika med fokus på Afrikas horn, Sahel och Nordafrika samt vidare Mellanöstern, Kaukasus, Nordkorea, Afghanistan, Pakistan och Kina)
   • Den tekniska utvecklingen av relevans för säkerhets- och försvarspolitiken
    
   I denna rapport redovisar MSB sitt svar på uppdraget.
   Underlaget har tagits fram för att utgöra ett diskussionsunderlag i den
   arbetsgrupp (AgSäkpol) vid Försvarsdepartementet som kommer att arbeta
   med att ta fram underlag till Försvarsberedningen under hösten 2012.
   Underlaget är därför disponerats utifrån detta. Urvalet av områden som belysts
   i rapporten har i första hand valts utifrån påverkan på samhällsskydd och
   beredskap men även här har avgränsningar gjorts. Skulle underlaget ha utgjort
   en mer fristående rapport skulle det ha disponerats och kanske balanserats
   annorlunda. En sådan rapport hade krävt ytterligare beredningstid vid MSB
×
×
 • Create New...