Jump to content

Hur gör man vapenvård på PSG90?


Recommended Posts

Hur ofta gör man vapenvård på PSG90 inom försvaret? Och vilka kemikalier använder man?

 

I SoldR Mtrl Vapen PSG90 så hänvisas man till att enbart använda CLP(som inte är kopparlösande) till piprengörningen, både vid daglig tillsyn och vid särskild tillsyn. Detta överaskar mig eftersom man då inte rengör pipan från koppar/mantelrester som upplevs som ett stort problem inom det civila. Dessa kopparrester påstås leda till dålig precision och höga tryck med möjliga haverier som följd.

 

FMV har släppt en instruktionsbok 7,62MM PSG 90B /T där man rengör pipan med både CLP och en kopparlösare i spray/skumform i blå burk(Break Free, Boar Cleaning Foam - 3), . Skummet ska verka en tid och sedan torkas ur tillsammans med kopparrester som lösts upp.

 

Vilken av dessa två följer man inom FM? Och hur ofta använder man kopparlösaren?

Edited by Cedar
Link to post
Share on other sites

Lämpligtvis brukar det väl göras först när träffresultatet varierar och man inte finner någon annan orsak än pipan,

Att vapnet havererar på grund av för mycket rester i pipan är inte troligt och inte heller vanligt, inte ens i det civila.

Link to post
Share on other sites

Jag tror inte heller att det är sannolikt att man får haveri på grund av det, jag kan inte minnas att jag använde kopparlösare någonsin under min militärtjänst. En automatkarbin på ett skytteförband skjuter ju säkert tusentals skott under många år utan att få någon behandling med kopparlösare, utan att explodera.

 

 

Link to post
Share on other sites

Man kan väl svara på frågan på två sätt:

1. Hur rengör man ett PSG90 enligt FM's lära?

2. Hur rengör man pipan på en precisionsgevär för att optimera för hög precision och maximera pipans livslängd?

När det gäller 2. så blir svaret att en kopparlösare behövs för att få bort mantelrester från bommarna, de förträngningar som byggs upp över tid ökar slitaget, trycket och kan på sikt leda till att precisionen avtar. Att FMV har släppt en instruktionsbok där man fokuserar på att få bort även mantelrester från loppet är helt klart vettigt.

Jämför man med en automatkarbin så bör man ha klart för sig följande, de har normalt hårdare beläggning i pipan sk. "chrome line barrel" eller hårdförkromning för att minska slitage, öka livslängd på bekostnad av precision. Piporna till AI tillverkas av Border barrels i Uk och är skurna för precision.

På min Accuracy International så rengör jag med CLP eller liknande för att få ut krutrester och låter koppar sitta kvar i kanske 300-500 skott, märker jag att precisionen börjar avta så är det en indikation på att det är dags att göra rent med en kopparlösare och se till att pipan är "sopren".

Det finns en väldigt bra guide på Robsoft som beskriver hur man bäst gör rent en pipa. FMV's nya instruktion bygger på samma princip, ut med skit --> krutrester --> koppar. Glöm inte att pipan sen normalt behöver "skitas ner" lite innan man får tillbaks träffläge och precision, så skall man tävla etc. så skall man undvika att sitta med en kopparren pipa och man bör skjuta 5-20 skott innan och verifiera att nollan och precisionen är där den skall vara.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Görs det någon särskild inskjutning av PSG 90? man kan ofta läsa om hur dom första 100-200 skotten som avfyras genom en pipa ska skjutas i intervaller med rengörning mellan 5-10st skott.

 

Detaljerna skiljer sig beroende på var man läser, men jag kan inte hitta någon gervärstillverkare som rekomenderar någon särskild inskjutning av piporna. Hur gör militärerna?

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Chassi said:

Det som i civila kretsar brukar kallas för att göra "break in" i ett nytt vapen.

Jag är inte riktigt övertygad om att det behöver göras med sån ambition som ibland framställs.

På ett psg så tycker jag att en break-in är definitivt motiverat. 

Link to post
Share on other sites

Självklart, men det finns olika ambitionsnivåer i hur det ska göras, och vissa förfarande är jag inte övertygad om är helt nödvändigt.

Man ska ju komma ihåg att Break in i stora delar är ett marknadsknep med bakomliggande syfte att få sälja vapenvårdsgrejer.

 


 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Tror man får skilja på hur PSG90 antogs, kontra hur det är med kontraktssoldater idag. Om jag vore anställd soldat med rollen som prickskytt med PSG90 så skulle definitivt lägga energi på att genomföra en break-in, om du är VPL som blir tilldelad en bössa som du ska konka på i 9 månader så är det kanske annat fokus.

Allt detta är givetvis underordnat att försöka få tillgång till vettig ammo, helst norpa åt sig en större lot med ammo som man vet presterar i bössan, vilket verkar svårt nu när all möjlig konstig ammo köps in till FM.

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Ska man ta ett konkret exempel från där vapnen användes i verkligheten och inte i ett fredstida sammanhang, en utav missionerna i Afghanistan.

 

Insiderinfo gör gällande att vården på i princip samtliga utav kontrollerade handeldvapen och kulsprutor var under sådan kritik att man kan se det som tur att förbandet inte hamnade i en ordentlig utdragen strid, då hade stor del utav vapnet inte fungerat.

 

Uppgifter från vapentekniker på blixtvisit.

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Chassi said:

Ska man ta ett konkret exempel från där vapnen användes i verkligheten och inte i ett fredstida sammanhang, en utav missionerna i Afghanistan.

 

Insiderinfo gör gällande att vården på i princip samtliga utav kontrollerade handeldvapen och kulsprutor var under sådan kritik att man kan se det som tur att förbandet inte hamnade i en ordentlig utdragen strid, då hade stor del utav vapnet inte fungerat.

 

Uppgifter från vapentekniker på blixtvisit.

 

När det gäller ett PSG90 så tar jag nog den sanningen med en nypa salt, skall det mycket till innan man får funktionsfel på en repeterbössa, typ en näve sand i patronläget, vilket i sin tur kräver att man går med öppet slutstycke ute på patrull.

 

Vad jag har hört är att prickskyttar med PSG90 runt omkring 2010/FS19-tiden övade mot 50 cl PET-flaskor på 500 m med Ptr 10 Skarp/UKAL med hög träffprocent.

Link to post
Share on other sites

Ja nu var det mer allmänt, att just prickskyttegevären i FS skulle vara ur funktion är inte troligt, men är man nonchalant åt ena hållet ökar risken för att det är ett genomgående inslag rent generellt.

 

Att träffa petflaskor med ukal är inte omöjligt men kanske lite opedagogiskt och iof roligt.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Jakelol
   Efter en tids lurkande på forumet så skapar jag min första tråd här. Skäll på mig om jag gör något fel :P
    
   Frågan lyder:
    
   Vilka kalibrar används inom försvarsmaketen på deras prickskytte gevär?
   Dom jag tänker på rak arm är Psg 90 = 7.62 och Ag 90 = .50BMG.
   Används det några kalibrar som är mer exotiska eller liknande?
   Jänkarna gillar ju .300 Win Mag tex och har även vad jag hört börjat använda den lite mer exotiska 7mm-300 Win Mag fast då i mycket liten skala och vid väldigt speciella tillfällen då man vill nå riktigt långt.
   Finns det några liknande exempel inom försvarmakten idag?
    
   /Jakelol
  • By Björna
   Hej alla, skall nästa helg gå psg90-kurs med försvarsutbildarna och letar efter ovanstående dokument för att friska upp mina kunskaper (främst soldr psg90). Har försökt få tag på pdf:er av dessa utan att lyckas, länken på soldf.com till internet-archive fungerar inte längre. Om någon sitter på dessa pdf:er skulle jag vara evigt tacksam för pm/mail!
  • By bladkvist
   Hejsan
    
   Söker PDF:er om Psg 90
    
   Skall finnas en bok / PDF som heter SkjutR Psg90 men kan inte hitta den online.
    
   Någon som har en länk eller tips var man kan hitta den och övrig info om PSG 90
    
   /M
  • By granQ
   Kort fråga men används standard siktet med vanliga NVG's eller används något annat sikte och isåfall vilket?
    
   Som vanligt handlar det för mig om att fixa fram 3d modeller.. så internationell betäckning skadar aldrig.
    
  • By Mr T
   Hejsan

   Jag har sökt och googlat mig blå för att hitta vissa uppgifter. Jag har hittat en app till mobilen som hjälper till att beräkna
   kulbanor, avstånd och mycket mera. Dock behöver jag skapa en vapen och ammunitionsprofil för att den skall kunna beräkna allt rätt.

   Det har dock visat sig att exakta spec på den svenska 7,62x51 Sk nprj 10 är en av rikets bäst bevarade hemligheter! =)
   Jag hittar bara att den är NÄSTAN som .308W

   Uppgift om sikteshöjd över pipan PSG 90 med kikarsikte 90 är också omöjligt att hitta.

   Kan någon hjälpa mig med dessa uppgifter?

   * Totala spec på 7,62x51 Sk nprj 10 (gärna på slprj också)
   * Sikteshöjden kikarsikte 90 på ett PSG 90
×
×
 • Create New...