Jump to content

Polsk OPV startar provturer


Perman

Recommended Posts

Polish OPV ‘Slazak’ starts first sea trials

 

ORP Ślązak (2015)

 

Från början skulle hon bli den första enheten av Gawron-klass (typ MEKO A100 korvett), men projektet las ner 2012. Därefter så beslöt man att hon skulle konverteras till en s. k. "Offshore Patrol Vessel" (OPV). Dock så är hon en mycket kapabel OPV med en 76 mm OTO Super Rapido av den senaste modellen, 2 st 30 mm Marlin-WS pjäser från Leonardo, 4 st Manpads typ PZR Grom, 4 st 12,7 mm ksp typ WKM-B, CODAG maskineri med GE LM-2500 gasturbin på 25.000 KW och 2 st MTU dieslar på 3.240 KW, KAMEWA props, 1 st azimuth propulsor typ Schottel förut, Thales TACTICOS integrerade stridsledningssystem, LINK 11/16, 1 st RIB + 1 arbetsbåt, aktiv rullstabilisator, 30 knops maxfart samt flygdäck för hkp/UAV. Möjligheten kvarstår att uppgradera henne till korvett i framtiden.

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ORP Ślązak har nu officiellt trätt i tjänst 18 år efter kölsträckningen. Fartyget klassas som en OPV (Offshore Patrol Vessel). Måste vara ett av de mest avancerade patrullfartygen i världen med sin stealth design och utrustning från Thales. Förklaringen är förstås att hon från början var avsedd att färdigställas som den första korvetten av Gawron-klassen, men konstant underfinansiering av projektet omöjliggjorde detta. Möjligheten att i framtiden uppgradera henne till korvett kvarstår. Man undrar faktiskt lite vad hon ska få för uppgifter i den polska flottan. Hon har radar, ledningssystem, artilleri och fart som en korvett, men med frågetecknen för om hon har tillräcklig räckvidd/uthållighet och avsaknaden av organisk hkp så är det väl tveksamt om hon blir ett bra patrullfartyg. Hon kanske kan användas som flottiljledare för robotbåtarna? Tydligen så funderar man även på en ytterligare uppgradering av dessa.

 

Polish Navy Commissioned OPV After Waiting for 18 Years

 

ORP Ślązak Commissioned

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Lägger in några filmer

 

 

Polska Marinens 101-årsdag 28/11 2019 i Gdynia där försvarsministern Mariusz Błaszczak talar om ORP Slazak och marinens framtid.  Slå på autogenererade undertexter och automatisk översättning till svenska om din polska är risig. 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Wow! Hon verkar ha alla avgasutsläpp i vattenlinjen på babordssidan (och styrbordssidan?), både från dieslarna och från gasturbinen. Synd att man inte fortsatte svartmålningen längre föröver bara. ;-) Med den breda utfallande överbyggnaden så tror jag inte att hon har tillräckliga sjöegenskaper/stabilitet för Atlant operationer. 30 mm kanonerna från Oto Melara verkar ha ungefär samma eldhastighet som en gammal Bofors 40 mm m/36, men är i övrigt naturligtvis moderna fjärrstyrda allmålspjäser. Enligt wiki så är hon även bestyckad med 4 t polska MANPADS typ PZR Grom. Hittar inga uppgifter nånstans om hennes uthållighet eller räckvidd, och inte heller om hon har någon ubåtsjaktkapacitet i nuvarande konfiguration. Hon borde väl ändå kunna operera mindre UAV:er utan problem? Som korvett så skulle hon tydligen bl a ha fått 8 st RBS-15 Mk3 mellan tornen på överbyggnaden, och en RAM längst akterut på överbyggnaden (dessutom förberedd för en VLS installation på fördäck).

 

Den polska försvarsministern nämner även att man vill ha en interims- eller överbryggningslösning med svensk partner vad gäller ubåtarna. Dock vet jag inte vad han menar med att "överbryggningslösningen är utan mål". Kanske att man är öppen för alla alternativ i förhandlingarna med Kockums och FMV,  eller också att de inte har något slutdatum helt enkelt?

 

UPDATE: navyrecognition.com ger lite mer info om fartyget https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2019/december/7753-the-new-polish-navy-vessel-orp-slazak-ready-for-duty.html

 

"In total 97 sailors" ska nog vara "up to 97". Kan inte tänka mig att ett splirrans nytt patrullfartyg på 2.150 ton (utan långräckviddiga vapensystem och organisk hkp) behöver 97 man. Som jämförelse så har de tyska K130 korvetterna som är aningen mindre 65 mans besättning.

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...