Jump to content

Konsekvenser med reducerad ekonomi för FM under 2019?


Recommended Posts

Med anledning av att ÖB idag på Folk och Försvars konferens meddelade att försvarsmakten redan planerar för en reducerad ekonomi under 2019 så kan det kanske vara intressant att titta på vilka materielprojekt som möjligen kan komma att påverkas (med tonvikt på marinen). Dock vill jag betona att jag är lekman på området och att detta än så länge är spekulationer (därav frågetecknen).

 

* Planerad beställning av de 10 extra JAS 39E skjuts framåt i tiden?

* Överföring av LVKV 90 till stridsgrupp Gotland reduceras till 4 st vagnar (1 plut)? [i stället för 8 st (2 plut) som det talats om]

* Halvtidsmodernisering av den 3:e ubåten av Gotlands-klass (HMS Halland) skjuts framåt i tiden? (Hon kan dock användas till minst 2021 utan större problem, men naturligtvis vore det bättre med kontinuerligt arbete på Kockums.)

* Livstidsförlängning av ubåten HMS Södermanland skjuts på framtiden eller annulleras? (Dock mindre troligt eftersom FB 2015 säger att det ska finnas 4 operativa ubåtar.)

* Införande av renoverat augranatsystem i marinen reduceras till att omfatta de 5 minröjningsfartygen av Koster-klass?

* Införande av ny 40 mm kanon i marinen reduceras till att omfatta de fem minröjningsfartygen av Koster-klass? (M a o så måste i så fall 40 mm pjäserna på stödfartyget HMS Carlskrona på sikt antingen plomberas eller tas bort.)

* Planerad halvtidsmodernisering av den 2:a korvetten av Gävle-klass (HMS Sundsvall) skjuts framåt i tiden eller annulleras?

* Förbandssättning av de 12 f. d. norska artillerisystemen av Archer typ som återfinns i materielreserven annulleras och systemen kvarstår i denna under överskådlig framtid?

* Underhåll på de 12 f. d. norska artillerisystemen av Archer typ som ska säljas utomlands upphör och systemen skrotas på sikt?

* Anskaffning av nytt skolflygplan skjuts upp eller annulleras? (De ca 45 st operativa SK 60 utgår 2025 med nuvarande plan.)

* De 2 komb minröjnings- och röjdykarfartygen av Spårö-klass utgår från 2021 utan ersättning?

* Livsuppehållande åtgärder på stödfartyget HMS Trossö reduceras eller upphör?

 

Vi får verkligen hoppas att inte allt detta måste genomföras, men några av dessa åtgärder kan säkert bli aktuella om inte FM får de 3 miljarder extra för 2019 som man begärt.

 

/Per

 

 

 

 

 

 

Edited by Perman
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Åtminstone två saker av ovanstående farhågor verkar inte komma att inträffa som tur är, nu när FM får det som de begärt för 2019:

 

Det ser ut som om 8 st LvKv 90 (2 plut) har överförts till stridsgrupp Gotland. Även Robot 70 kommer f ö att överföras till stridsgruppen enl ÖB på Folk & Försvarskonferensen nyligen. Bägge korvetterna av Gävle-klass ska nu vara upplagda på Kockums för en begränsad halvtidsmodernisering. M a o så tar man en viss strategisk risk och kör samma upplägg som med de bägge Gotlandsubåtarna. 2 st kanonsystem typ 40 mm Mk4 från BAE Systems har beställts, men oklart ännu för vilka fartyg.

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Optimisten said:

Perman, du verkar vara en ciseron kring Örlogsflottan. Vad tror du blir nästa Bydenare i Marinen?

 

Det vet jag inte om jag är. Jag gjorde lumpen på P18. Har dock alltid varit intresserad av det marina.

 

Två Bydenare i Marinen har vi ju redan sett. Första var ju i och med att korvetterna Stockholm och Malmö (som skulle tas ur tjänst och skrotas 2015) räddades från skärbrännaren genom att bli [robotbestyckade] patrullfartyg. Den andra var när man plockade fram delar av det gamla kustrobotförbandet och förbandsatte detta. Om det blir nån mer Bydenare är svårt att säga, men behovet av nya stödfartyg är ju akut i och med att Trossö har börjat sjunga på sista versen och Carlskrona ska utgå 2028. Varför inte köpa in de två finska minfartygen för en spottstyver när dessa utgår om några år, och renovera det ena som ersättning för Trossö och behålla det andra i malpåse och som reservdelsfartyg? De skulle då kunna bestyckas med 57 mm Mk3 pjäserna från STO och MMÖ när dessa troligen utgår runt 2026 (kablage för sådana pjäser ska redan finnas på de finska fartygen).

 

Andra Bydenare kanske skulle kunna vara om ÖB lyckas få in i designen av de nya isbrytarna som ska byggas att de även ska  vara förberedda för militära uppgifter som min-, helikopterdepå-, stöd- och bunkerfartyg, eller att Landsort och Arholma ska räddas från skrotning och konverteras till patrullfartyg eller EOD fartyg.

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...