Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Konsekvenser med reducerad ekonomi för FM under 2019?

Recommended Posts

Med anledning av att ÖB idag på Folk och Försvars konferens meddelade att försvarsmakten redan planerar för en reducerad ekonomi under 2019 så kan det kanske vara intressant att titta på vilka materielprojekt som möjligen kan komma att påverkas (med tonvikt på marinen). Dock vill jag betona att jag är lekman på området och att detta än så länge är spekulationer (därav frågetecknen).

 

* Planerad beställning av de 10 extra JAS 39E skjuts framåt i tiden?

* Överföring av LVKV 90 till stridsgrupp Gotland reduceras till 4 st vagnar (1 plut)? [i stället för 8 st (2 plut) som det talats om]

* Halvtidsmodernisering av den 3:e ubåten av Gotlands-klass (HMS Halland) skjuts framåt i tiden? (Hon kan dock användas till minst 2021 utan större problem, men naturligtvis vore det bättre med kontinuerligt arbete på Kockums.)

* Livstidsförlängning av ubåten HMS Södermanland skjuts på framtiden eller annulleras? (Dock mindre troligt eftersom FB 2015 säger att det ska finnas 4 operativa ubåtar.)

* Införande av renoverat augranatsystem i marinen reduceras till att omfatta de 5 minröjningsfartygen av Koster-klass?

* Införande av ny 40 mm kanon i marinen reduceras till att omfatta de fem minröjningsfartygen av Koster-klass? (M a o så måste i så fall 40 mm pjäserna på stödfartyget HMS Carlskrona på sikt antingen plomberas eller tas bort.)

* Planerad halvtidsmodernisering av den 2:a korvetten av Gävle-klass (HMS Sundsvall) skjuts framåt i tiden eller annulleras?

* Förbandssättning av de 12 f. d. norska artillerisystemen av Archer typ som återfinns i materielreserven annulleras och systemen kvarstår i denna under överskådlig framtid?

* Underhåll på de 12 f. d. norska artillerisystemen av Archer typ som ska säljas utomlands upphör och systemen skrotas på sikt?

* Anskaffning av nytt skolflygplan skjuts upp eller annulleras? (De ca 45 st operativa SK 60 utgår 2025 med nuvarande plan.)

* De 2 komb minröjnings- och röjdykarfartygen av Spårö-klass utgår från 2021 utan ersättning?

* Livsuppehållande åtgärder på stödfartyget HMS Trossö reduceras eller upphör?

 

Vi får verkligen hoppas att inte allt detta måste genomföras, men några av dessa åtgärder kan säkert bli aktuella om inte FM får de 3 miljarder extra för 2019 som man begärt.

 

/Per

 

 

 

 

 

 

Edited by Perman
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  ×