Jump to content

Försvarsmakten:Så mycket bättre - tillsammans


Recommended Posts

Northern Coasts, Noco, är en årlig internationell marin övning i Östersjön som pågått sedan 2007. I år är det Finland som är värdnation med deltagare från flertalet Östersjönationer, bland annat Sverige. Syftet med övningen är att öka förmågan till samarbete mellan Nato och olika nationer kring Östersjön. Övningen startade med en inledande konferens i Åbo under helgen vecka 43 och därefter kastade fartygen loss för att vara till sjöss i tio dagar.

HMS Visby fick förmånen att planera och leda ett ytstridsmoment natten mellan tisdag och onsdag. Uppgiften för HMS Visby tillsammans med HMS Carlskrona, det finska ytstridsfartyget FNS Hanko och patrullfartyget FNS Uusimaa, var att skydda två finska minutläggare mot hot från luften samt att skydda pågående minröjningsoperation som bedrevs av finska och svenska fartyg i finska skärgården. På motståndarsidan fanns två danska och två tyska fregatter tillsammans med det amerikanska patrullflygplanet P8 Poseidon, som hade uppgiften att lokalisera och bekämpa de fartyg som var involverade i minerings- och minröjningsoperationen.

Andra krav i internationell övning

Skillnaden mellan att öva nationellt och internationellt är främst att all kommunikation så som ordergivning måste ske talat på radio istället för med textmeddelanden på datalänk. Detta ställer därför andra krav på operatörer och system jämfört med en nationell övning.

– Att sitta med två sprakiga HF (högfrekventa) radiokanaler i öronen, tänka på vad som ska göras och formulera det på engelska samtidigt som man arbetar med sina system för att hitta och bekämpa motståndaren är utmanade men roligt, säger kapten Hannes Bredbacka, ytstridsofficer ombord på HMS Visby.

Efter de första dagarna blir friktionerna allt färre och samarbetet inom sjöstyrkan bättre och bättre. Men vädret har haft inverkan på övningen. Speciellt de mindre fartygen har varit tvungna att hålla sig inomskärs i skydd från den grova sjön som rullar över Bottenhavet. Det har ställt krav på flexibilitet hos de enheter som planerar olika moment, men genom att flytta övningsområden närmare kusten har de flesta fartyg kunnat delta trots väderförutsättningarna.

– Det är utvecklande att få leda och planera övningsmoment under andra förutsättningar än vad vi är vana vid nationellt. Det gäller att vara flexibel och se till att alla fartyg få så bra övningsutbyte som möjligt. Det är alltid roligt att samarbeta med andra nationer, och övningar som Noco gör att vi blir bättre på att lösa uppgifter tillsammans med andra, säger löjtnant Malin Zanderholm, ytstridsbefäl ombord på HMS Visby.

Under nattens moment lyckades styrkan genomföra både minerings- och minröjningsoperation utan att bli bekämpad av den spelade motståndaren. När ett moment väl är över så börjar arbetet med att samla in och skriva erfarenheter och förbättringsförslag för att hela tiden sträva efter att bli bättre och vassare på det som görs tillsammans.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...