Jump to content

"dokumentär" på SVT om USA:s Littoral Combat Ship


Recommended Posts

SVT har köp in den brittiska dokumentärserien "Impossible engineering"  som i svensk översättning fått namnet Omöjlig ingenjörskonst.

Ett av avsnitten handlar om Amerikanska flottans nya fartyg - Littoral Combat Ship. Den har sina brister, bland annat passar man inte på att nämna att svenska fartyg haft denna teknik i några år (vilket hade varit lätt med tanke på att man "dubbat" den), men den är ändå rätt kul.

https://www.svtplay.se/video/19473076/omojlig-ingenjorskonst/omojlig-ingenjorskonst-sasong-3-amerikanska-marinens-snabbaste-fartyg?info=visa&start=auto

Link to comment
Share on other sites

Såg den nyligen och den är bra, även om mycket har hänt med LCS sedan dess. Ett av de mer märkliga beväpningsalternativen är det s. k. "surface warfare package" med bl a 2 st 30 mm kanoner i stridsfordonstorn akterut och Hellfire robotar. 30 mm kanonerna typ Mk44 Bushmaster II som verkar ganska opålitliga är inte allmålskanoner, har mycket låg eldhastighet (100/200 sk/min) och kort räckvidd (5 km). Hellfire har en räckvidd på upp till 8 km. Planer finns dock dels på att fartygen ska få vapensystem med längre räckvidder och klassas som fregatter, och dels att fartygen ska kompletteras med en större "riktig" robotfregatt den s.k. FFG-X.

 

/Per

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...