Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Rysslands enda torrdocka för större örlogsfartyg har sjunkit

Recommended Posts

Rysslands enda docka för sina största örlogsfartyg har sjunkit

 

Dockan uppges ha sjunkit efter att pumparna havererat när strömmen försvann och vatten trängt in. Den är en av världens största torrdockor och byggdes på Götavarvet i Göteborg 1980, och är den enda ryska torrdocka som rymmer hangarfartyget Admiral Kuznetsov  (project 1143.5) och den atomdrivna slagkryssaren Pjotr Velikij (project 1144 Orlan). Dockan verkar ha sjunkit i havet och det finns uppgifter om att även hangarfartyget har ett 5m långt hål i vattenlinjen och ett 4x5 m hål i flygdäcket efter att en kran kollapsat över fartyget (rysk media rapporterar dock att hon inte skadats). 1 man rapporteras omkommen och minst fyra är skadade. Hangarfartyget var på väg att avsluta en omfattande renovering och modernisering i dockan.

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Barents Observer anger att det är uppemot 60 meter djupt vatten i området.

https://thebarentsobserver.com/en/security/2018/10/sunken-dry-dock-could-hamper-modernization-navy

Quote

According to the shipyard, the water depths in the area of the dock are more than 60 meters.

 

Inte helt trivialt att bärga.
 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svårt slag mot ryska flottan efter olycka i Ishavet

 

Rysslands enda hangarfartyg Admiral Kuznetsov har alltså flyttats till en annan docka, men där utrymmet inte medger byte/renovering av ångturbinerna. Håller med om att det är lite märkligt att detta dråpslag mot den ryska Norra Ishavsflottan inte har uppmärksammats mer i svensk media. Nämnas ska väl dock att den tredje slagkryssaren av Kirov-klassen Admiral Nakhimov genomgår en reaktivering och ombyggnad som beräknas vara klar 2021-22. Det finns även en japansk byggd större docka i Fjärran Östern (PD-41) som möjligen kan vara tillräckligt stor för Admiral Kuznetsov, men att bogsera denna till Norra Ishavet skulle innebära stora risker att nåt händer under bogseringen. Dessutom så skulle ju Stilla havsflottan då fråntas möjligheterna att utnyttja denna.

 

Som kuriosa kan nämnas att Arendalsdockan som sjönk även slet sig under bogsering en gång varvid den fick omfattande skador, och efter detta så har Göteborgshumorn döpt denna docka till "Trasdockan". ;-)

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryssarna kan ha hittat ett sätt att reparera hangarfartyget Admiral Kuznetsov genom att bygga samman och förlänga två mindre dockor, men frågan är om det är vettigt att göra detta ur ekonomisk, strategisk och resursmässig synvinkel? Ett alternativ som inte kostar så mycket pengar är kanske att göra som man gör med slagkryssaren Admiral Nakhimov, dvs, bara anslå tillräckligt med medel för att man ska kunna hävda att fartyget är fortsatt under renovering och modernisering. Min gissning blir nog ändå att man till slut kommer att hitta ett sätt att renovera och modernisera Kuznetsov på Putins personliga order, eftersom det även är en prestige sak för honom att ha ett fungerande hangarfartyg. Sen om det är vettigt eller inte att slänga ner så mycket pengar på ett ganska gammalt och slitet fartyg är en annan fråga.

 

Russia’s Only Aircraft Carrier—A 2nd Lease on Life or a Slow Death?

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, vikingman said:

Så det gick inte att få upp dockan? Har det rapporterats varför?

 

Ledsen men den enda någorlunda aktuella info om PD-50 och bärgning som jag kan hitta är tyska wiki som säger att bärgningen stoppades i maj 2019, och att det inte är känt om och när dockan kommer att bärgas. Ty wiki säger också att

 

Quote

"Die fehlende Dockkapazität soll nun durch das Zusammenfügen von zwei Schwimmdocks des 35. Schiffreparaturbetriebs „Swjesdotschka“ (russisch 35 СРЗ) kompensiert werden. (Bristen på dockkapacitet kompenseras nu genom att två flytande dockor i den 35: e skeppsreparationen "Svezdochka" (ryska 35 СРЗ) sammanfogas.)"

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Perman
   Better to leave the Arktika icebreaker in St. Petersburg until broken engine is replaced, says Murmansk expert
    
   Arktika (2016 icebreaker)
    
   /Per
  • By Perman
   Vad säger detta om ryssarna system med idnr på sina fartyg? Är det bara till för att förvilla väst? Att man bytte idnr på ett fartyg var vanligt under kalla kriget, men att två hade likadana nummer har jag inte läst om tidigare.
    
   /Per
  • By Perman
   Sista ryska fartyget av Kara-klassens robotkryssare från kalla kriget RFS Kerch har tagits ur tjänst efter 45 års tjänst. Utvecklingen av robotkryssare började med Kynda-klassen på 60-talet som prioriterade ytattack, fortsatte sedan med Kresta I och II under slutet av 60- och 70-talet som hade en mer balanserad SSM/ASW bestyckning, under slutet av 70-talet kom Kara-klassen med ubåtsjakt som prio ett och gasturbiner i stället för ångturbiner, för att (vad gäller konventionellt drivna kryssare) kulminera med Slava-klassen under 80-talet som återigen hade amerikanska hangarfartygsgrupper som tänkta huvudmål. Kara-klassen betecknades av Sovjet som "Large Antisubmarine Ship" och ansågs tillhöra jagarkategorin mer än kryssarkategorin (trots ett deplacement på 9,700 ton fl). En av kryssarna av Kara-klassen RFS Ochakov sänktes 6 mars 2014 som blockadfartyg i kanalen till den ukrainska marinbasen Donuzlav Bay på västra Krim, och en annan RFS Azov användes som försöksfartyg för det då nya SA-N-6 / S-300F / SA-10 Grumble systemet med roterande VLS behållare för 8 robotar. 4 Nov 2014 så bröt en eldsvåda ut akterut på RFS Kerch när hon låg för underhåll i Sevastopol, och man trodde då allmänt att fartyget skulle skrotas. Emellertid så verkar det som om hon har reparerats efter detta.
    
   Capt(N) på twitter
    
   Large Anti-Submarine Ships Project 1134B Berkut-B Project 1134BF
    
   Project 1134.2 Berkut-B / Kara class Guided Missile Destroyer på Global Security
    
   /Per
  • By Perman
   Argentine Navy launches search for missing submarine ARA San Juan
    
   UK offers help as Argentinian military submarine ARA San Juan goes missing at sea
    
   /Per
    
    
   UPDATE: P-3 Explorer Orion från NASA deltar bl a i sökandet:
   Argentina searches for missing navy submarine (kort videoklipp från CNN; även en P-8 Poseidon från US Navy ska delta fr.o.m. idag)
   Argentina missing navy submarine: Search stepped up (en jagare och två korvetter från argentinska marinen deltar i sökandet liksom en C-130 från flygvapnet)
    
   Argentinian submarine San Juan likely sunk with all hands (Submarine Matters är en erkänd och kunnig källa när det gäller ubåtsfrågor)
    
   /Per
    
    
  • By Perman
   Kreml schickt U-Boot durch die Ostsee
   (tysk artikel, google translate kraschade)
    
   I och med detta så har den ryska baltiska flottan 4 aktiva ubåtar och därmed förmodligen flest aktiva ubåtar i Östersjön (åtminstone för tillfället). Tyskarna har pappret sex operativa AIP ubåtar, men i praktiken är bara en eller två av dessa är aktiva (resten är under reparation/underhåll eller väntar på detta). Polska och svenska marinerna har tre aktiva ubåtar var (om man räknar med HMS Gotland som nyligen sjösattes efter HTM; HMS Uppland tillförs nästa år; de svenska ubåtarna är alla AIP ubåtar).
    
   EDIT: Kola Flotilla is 36 years of age
    
   Artikeln från ryska försvarsdepartementet antyder att det kan vara fråga om en tillfällig ombasering av Vladikavkaz. Även robotjagaren Severomorsk av Udaloy-klass befinner sig i Östersjön i samband med marinparaden 29 Juli i St Petersburg, och den nybyggda robotkorvetten Uragan (project 22800) som genomför provturer på Ladoga kommer likaså att delta.
    
   /Per
×
×
 • Create New...