Jump to content

Försvarsmakten:Jägarsoldat blir dokumentärserie


Recommended Posts

Första säsongen av dokumentärserien Jägarsoldat har nu släppts. I serien kan du följa rekryterna i andra pluton genom hela deras nio månader långa grundutbildning.

– Jag har alltid gillat utmaningar av någon skum anledning för jag gillar dem egentligen inte när jag gör dem, berättar rekryten Emil Paju och inleder med dem orden första avsnittet av serien Jägarsoldat.

I serien får vi under tre säsonger följa Emil och hans kamrater under deras 271 dagar långa utbildning. Jägarsoldat är en dokumentär som på nära håll följer rekryternas väg från första dagen i uniform till jägarprov och muck. Utbildningen till jägarsoldat är en av Försvarsmaktens mest krävande, men är också en utbildning som omges av många myter och frågetecken.

– Vi har kunnat konstatera att det finns väldigt många frågor kring grundutbildningen och för vår del utbildningen till jägarsoldat. Mot denna bakgrund föddes idén om att göra någon form av film för att spegla hur det är och vad som händer under grundutbildningen. När vi sedan genom kontakter och lyckliga omständigheter fick kontakt med en soldat med kompetens att filma och redigera bestämde vi oss för att göra en serie berättar Patrik Petersson, projektledare för serien.

Soldaten ifråga heter Adam Stumle. Han genomförde sin värnplikt på Amfibieregementet 2010, men har sedan dess utbildat sig och arbetat med videoproduktion i främst USA. För att skapa en serie som tilltalar såväl ung som gammal gjordes tidigt ett medvetet att fokusera på den mänskliga upplevelsen och personliga resa som en militär grundutbildning faktiskt innebär.

– Ett av de viktigaste målen för mig har varit att inte bara visa soldater som tränas för strid utan också människor som försöker hitta mening i sitt liv och viljan att fortsätta kämpa trots att dem vill ge upp. Och det tror jag är något som vi alla kan relatera till berättaren soldaten och filmaren Adam Stumle.

Och det är ett val som fungerat. Sedan första säsongen släpptes förra veckan har serien visats i sin helhet över 50 000 gånger. Något som regementet ser som en stor framgång och gör projektgruppen hoppfull inför andra säsongen som släpps 18 december.

Första säsongen av Jägarsoldat finns att se på Livregementets husarers webbsida.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...