Jump to content

Försvarsmakten:Livgardet övar på fem platser i Stockholm


Recommended Posts

Under vecka 42 och 45 övar Livgardet i och omkring Stockholm. Militära fordon och soldater kommer att synas och höras på fem olika platser. – Livgardet är det förband som försvarar Stockholm i händelse av kris eller krig, därför är det otroligt viktigt att vi kan öva i den miljö vi skall verka, säger major Magnus Gerhardsson, övningsledare.

Under övningarna kommer flera hundra soldater från Livgardet att öva utspritt på och omkring Polishögskolan Sörentorp, kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta, runt Bromma flygplats samt i Nynäshamn.

Soldaterna kommer att bära stridsutrustning och vapen och de kommer bland annat att öva på just strid i stadsmiljö. Vid skottlossning används endast lös ammunition, vilket låter likadant som vanlig ammunition men är helt ofarligt.

– När vi övar våra förband strävar vi efter att öva så realistiskt som möjligt, i den miljö och terräng där förbanden ska kunna lösa sina skarpa uppgifter. Eftersom vi av säkerhetsskäl inte kan öva på våra skarpa objekt behöver vi öva på platser och i miljöer som liknar de verkliga objekten, säger major Magnus Gerhardsson, övningsledare.

All personal som deltar i övningen är väl insatta i säkerhetsbestämmelser och hur man ska uppträda utanför militära övningsområden. Det kommer också finnas kontrollanter och övningsledare på plats.

– När övningen pågår kommer vissa områden att spärras av med rödvita plastband som inte ska passeras. Det är för allmänhetens egen säkerhet och har bland annat att göra med skadliga ljudnivåer.

Under den första övningen är det Taeliehus hemvärnsbataljon och Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon som övar med totalt cirka 400 soldater. Under vecka 45 övar Attundalands hemvärnsbataljon samt ett underrättelsekompani, totalt cirka 500 soldater.

– Att samöva olika enheter vid den här typen av övningar är viktigt för att förbanden ska kunna agera effektivt tillsammans och lösa sina skarpa uppgifter vid kris och krig.

Exakta datum för övningarna är:
vecka 42, den 17-21 oktober och 
vecka 45, den 7-11 november.

Mer information om tider för skottlossning samt karta med områden för stridsverksamhet med skottlossning finns här:
Övningsplatserna_v42, 45.pdf

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...