Jump to content

Försvarsmakten:Utbildning på liv och död


Recommended Posts

Riktigt så dramatisk som rubriker antyder var dock inte den stridssjukvådarutbildning som i veckan avslutades på Artilleriregementet, A 9. Men, vid ett skarpt läge kan det handla om just liv och död. Därför har de numera nyexaminerade stridssjukvårdarna drillats hårt under de senaste fem utbildningsveckorna.

Personal från Artilleriregementet, Helikopterflottiljen och Ledningsregementet har under veckorna fem utbildats i kursen som i engelska termer heter CLS – Combatant Life Saver, på svenska översatt till stridssjukvårdare.

Utbildningen i sig brukar genomföras ungefär nio gånger per år där Försvarsmedicincentrum är ansvariga. Kursen baseras efter de tre största behandlingsbara dödsorsakerna. Orsaker som innefattar blödning, ofri luftväg och övertryck i bröstkorgen.

Johan Brorson, Försvarsmedicincentrum, är utbildningsledare och har under de senaste veckorna varit i Boden för att kvalitetssäkra kursens innehåll. Johan betonar vikten av att ha utbildade stridssjukvårdare på förbanden.
– Statistik visar att ungefär två tredjedelar av de som dör i strid gör det under de första 30 minuterna, det är därför oerhört viktigt att det finns bra kompetens på plats snabbt för att se till att personen i fråga överlever tills det att nästa enhet ansluter.

Ignacio Lopez, A 9, kurschef för utbildningen av stridssjukvårdare:
– Det är en krävande kurs som ställer höga krav på deltagarna. Det är därför viktigt att förbanden ger de absolut bästa förutsättningar för de som ska gå utbildningen.

Kursen är därmed avslutad och summerades med en avslutande examination. För att lyckas fick deltagarna enbart en chans att lösa tre olika scenarion. 15 av 18 deltagare klarade provet och kan därmed lägga till titeln som stridssjukvårdare.
– Nu har vi fler motståndskraftiga individer som är vana att arbeta under stress, det känns riktigt bra, avslutade Johan Brorson. 

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...