Jump to content

Recommended Posts

Tjena!

Jag vill söka in som jägare,  tidigare hade jag hört att man bara kunde söka in till AJB på arvidsjaur via värnplikten men nu så har jag snubblat över jägartjänst på K3. Jag har sökt väldigt mycket om vad det är som skiljer dessa åt men har ej hittat någon vettig förklaring.

 

Jag undrar vad jägarna på K3 gör kontra AJB? Är man lika mycket utbildad och "lika mycket jägare" på K3 som de på AJB är?(tänker mest på att utbildningstiden på K3 är kortare).

Har man samma färdigheter i arktisk/fjäll miljö?

Om man utbildas på K3 finns det då någon som helst möjlighet att gå med i bergsplutonen eller är det endast reserverat för de som utbildas på AJB?

Slutligen, hur ligger det egentligen till med Jägarbågen på K3? Har hört väldigt mycket om att den "tagits bort" men skulle någon kunna verifiera det?

Vilket förband tycker ni jag ska söka till? (motivera gärna med egna erfarenheter).

 

Tack så hemskt mycket!

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Hej

På K3 finns 31. Bataljon och 32. Underrättelsebataljon. 31a är en lätt infanteribataljon. De transporterar sig själva till fots, med fordon som galten och fyrhjuling men är mest kända för transport med helikopter. 31a hete förut Luftburna bataljon. 32. Underrättelsebataljon genomför i folkmun "spaning bakom fiendes linjer". Transport till "spaningsplatsen" kan även de variera där. Utöver de jägare som finns på 32. finns även Fallskärmsjägarna som har bla Fallskärmsförmåga som "transportsätt".

 

På grundutbildning på K3 utbildar man Jägare. Försvarsmakten säger att K3 utbildar jägare i deras reglementen, tidningar, hemsida mm.

 

AJB har bättre vinterförmåga då de är förlagda i Arvidsjaur, vilket gör att deras erfarenhet av snö blir mycket större än alla andra förband. Grundutbildningen på K3 har dock vinterutbildning och 31 och 32 åker på vinterövningar.

 

Om du genomför Grundutbildning på K3 så kan du (som det ser ut just nu) senare söka jobb hos Bergspluton.

 

De som genomför Grundutbildning på K3 och klarar de krav som finns får ut "K3" jägarbåge. Denna är godkänd av försvarsmakten som utbildningslinjetecken medans AJBs är ett utbildningstecken. Ett utbildningstecken har "mer status" i tex uniformsreglementet och i mångas ögon.

 

Vad du vill söka beror på vad du vill göra. Båda utbildningsplatserna bjuder på utmaningar av olika slag, är tungt och stressigt. Du kommer knappast bli besviken om du i framtiden står för ett vägval mellan K3 och AJB.

 

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Disclaimer: Har aldrig jobbat på K3 eller AJB.

 

AJB: Förband som skall genomföra strid och spaning på djupet/bakom fiendens linjer med en särskild profilering mot subarktisk miljö

K3 31. Bataljon: Lätt skyttebataljon som skall kunna flyttas med egna fordon eller flygfarkost. Soldaterna har jägarskattning

K3 32. Underättelsebataljon: Spaningsbataljon som har inhämtning/spaning som huvuduppgift. Här finns förmåga till inhämtning (spaningsplutoner, fallskärmsjägare etc) samt förmåga till bearbetning av information.   

 

Vilka som är mest jägare beror nog på vem du frågar. Den guldfärgade jägarbågen som är ett riktigt utbildningstecken som tilldelas personal på AJB eller de som genomfört GK Jägare (exakta detaljer får någon AJB:are svara på) får då bäras till alla uniformer. Den grönsvarta jägarbågen som delas ut på K3 är ett utbildningsLINJEtecken och står således formellt lägre i rang och bärs bara på stridsuniformen. Hårklyveri enligt vissa, jätteviktigt enligt andra.

När du är klar med din GU är FM ditt smörgåsbord typ. et är som vilket jobb som helst om man ska vara lite raljant. Du kan söka till att bli u-båtsmatros och du kan jobba på bergspluton. Utan att ha belägg för det kan jag tänka mig att bergsplutonen främst rekryterar ur de egna leden så du kanske måste gå via en anställning som "vanlig" soldat på AJB först. Faktum är att ingen kommer bry sig om vart du gjorde GU så länge du är en bra soldat. Vi har haft jättebra soldater som hade "töntiga" befattningar under sin GU och vi har haft värdelösa soldater som gjorde sin GU som nåt fränt och vice versa.

 

Vad du bör söka kan bara du svara på. Både K3 och AJB brukar producera duktiga soldater så jag tror du blir nöjd på båda ställen. Gå på magkänsla.

Personligen hade jag valt AJB. Tror inte förbandet är sämre/bättre än nåt annat förband men subarktiskt vinterklimat kommer tvinga dig att vara en bra soldat annars kommer du skada dig på riktigt.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/22/2018 at 12:59 PM, Nordiska said:

Tack så mycket för svaren, det uppskattas verkligen.

Har jag förstått det rätt att om man t.ex inte är nöjd med sin befattning i GU:n så kan man byta efter om man skulle vilja fortsätta i FM?

 

Mvh

Efter GU kan du söka vad du vill, men du måste uppfylla kraven som ställs på den befattningen du söker till också. Godkänd grundutbildning är ett krav till de flesta befattningarna t.ex.

 

Under GU är det inte så stor sannolikhet att du får byta, speciellt inte nu när den första årskullen gör sin värnplikt igen på ett bra tag. Jag gör min värnplikt nu och har uppfattningen att det är oorganiserat och kaosigt, det sista ledningen tänker på just nu är nog individer som vill byta.

 

Jag är inte 100% nöjd med min befattning, tänker mycket att jag borde gjort bättre ifrån mig vid mönstringen och fått befattningen jag ville, nu är målet längre bort, men jag inser att jag har valt en som kommer leda mig i rätt riktning. Så 50% nöjd iallafall.

 

Det betyder inte att du inte kan byta, kommunicera med plutonchefen och fråga!

 

Gör det bästa du kan vid mönstringen, ta den befattning du får och kämpa dig igenom den. Efteråt är spelplanen öppen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Vinterbad
   Tja allihopa! Jag rycker snart in som Jägarsoldat (GB) uppe i Arvidsjaur, är det någon som vet vad det innebär att vara gruppbefäl? Vissa säger att den är mindre fysisk andra säger att det är mer fysisk än en vanlig jägarsoldat. Som jag har förstått det kan man även bli gruppchef när man väl är där uppe, trotts att man inte ryckte in som GB, när man väl specialiserar sig typ som sjukvårdare, signalist osv. Betyder det att jag som rycker in som gruppbefäl kan bli något annat än gruppchef till exempel prickskytt, eller är min position låst?
    
   Alla svar är väl uppskattade! Tack i förväg!  
  • By Rauta
   Jag vet inte om det är rätt forum att lägga tråden i? Men de senaste dygnet har ett av arméns regementen varit lite i ropet. Sveriges Television har gjort ett litet inslag, och det har rapporterats i nyhetssändningarna om före detta värnpliktiga rekryter som beskriver sin utbildningstid i mindre smickrande ordalag.
    
   Jag vet såklart inte vad jag ska tro om den här lilla nyheten. Att få en bra och rättvis bild av ett skeende från ett par minuters tv inslag i Aktuellt är inte helt enkelt. Samtidigt tror jag naturligtvis inte killarna och tjejerna ljuger heller. Men nog om det, jag ville mest diskutera sånt här i ett större perspektiv.
    
   Jag gjorde inte min värnplikt vid ett jägarförband, men även jag kunde se tendenser av dåligt ledarskap och dålig utbildningspedagogik när jag låg inne. Eller snarare inte då. Först många år senare som vuxen började jag fundera över kulturen på kasern, och över vissa befäl. Det är nu hyfsat många år sedan, över 20 år faktiskt sedan jag lämnade in paltorna på förrådet och klev ut i det civila mörkret. 
    
   Men det jag tänker tillbaka på är vissa befäl som var så oerhört spydiga i brist på bättre uttryck. Ärligt och nyfiket ställa frågor som var relaterade till utbildningen och tjänsten besvarades med nedsättande trams. I stället för vettiga svar? 
    
   -Jaa vad tror Exempelson själv, hur skulle det se ut om.. ..höhöh!  Kompisarna skrattade sen åt en, för att man hade ställt en ”dum” fråga, som till råga på allt knappt blivit besvarad. Man lärde sig snabbt att inte fråga, och inte visa framfötterna för mycket inför vissa befäl. Såg eller hörde också exempel på vad som tangerar mobbning av vissa värnpliktiga. 
    
   Det här har retat mig lite i efterhand. Som nittonåring reagerade jag inte. Trodde det va nåt som hörde till. Och det var det väl också?
    
   Är jag ensam om att ha reagerat på sånt? Över lag hade vi fantastiskt bra befäl ändå. Men det fanns undantag
    
    
  • By trullss
   Hej allihopa!
    
   Jag är 18 år gammal och har precis kommit hem från Skåne från min mönstring. Jag skickades hem efter de att jag suttit igenom samtalet med psykologen, vilket var mycket förvånansvärt för mig. Inskrivningstestet gick mycket bra där jag fick 8 av 9 poäng (behövde minst 4 för att klara det), och samtalet med psykologen var inget märkvärdigt heller enligt mig. Jag kollade igenom mina svar på hälsodeklarationen och fick rätta till några (hade råkat kryssa för "ja" där det frågade om anabola, alkohol, cigaretter och droger), och allting gick smidigt. Jag berättade lite om mina tidigare erfarenheter med skjutvapen då jag ofta rest till USA och fått skjuta på banor där med allt från pistoler till gevär. Pratade om familjelivet, hur det gick för mig i skolan, och allmänt om mig som person. Jag var mycket förvånad när jag fick ett skarpt "nej" och ett "du kan ta och åka hem nu". Inget förtydligande till varför eller någonting.
    
   För att klargöra; jag har mycket bra betyg i skolan och har inte haft några större problem där, är skötsam, har inte haft några problem med polis, aldrig druckit alkohol, aldrig rökt cigaretter, aldrig testat någon drog eller tagit steroider. Idrottar en hel del på fritiden (MTB, landsvägscykling, fjällsvandring, vintersporter), jobbar när jag kan för att tjäna pengar och har alltid haft en stor önskan till att tjänstgöra inom försvaret. Jag beskrev mina önskningar om att bli jägarsoldat och att jag kände en stor skyldighet till att tjänstgöra samt att jag själv ansåg att det skulle passa mig. 
    
   Det var riktigt trist att bli nekad så tidigt, men att nu behöva vänta i två år till och inte ens veta varför man misslyckades är riktigt frustrerande. Har tänkt på saken och enda vettiga svaret jag kan komma fram till är att jag blev nekad eftersom Försvaret inte behöver fler soldater eller för att jag fortfarande är gymnasiestudent. Funderar starkt på att överklaga och ringa RM för att diskutera situationen med dom samt försöka tydliggöra vad det är som fick dom att neka mig, men från vad jag har hört så ska det mer eller mindre vara omöjligt att överklaga ett sådant här beslut eller få en klargörelse. Oavsett detta är jag fast besluten på att göra allt i min makt för att ändra detta och/eller få en förklaring, vilket är anledningen till varför jag vänder mig till er.
    
   Vad skulle vara det bästa sättet att göra detta på när det gäller att göra en överklagelse eller ringa dem för en förklaring? Tack i förhand!
  • Guest
   By Guest
   Bör svenska jägarförband ha tillgång till andra vapen än konventionella förband? Vad är er åsikt/idé?

  • By Djungelvrål
   Som frågan lyder, varför marschera med kroppsskydd påtaget?
    
   Har sett några klipp som FM inblick lagt upp där rekryter från P7 genomför fotmarsch med påtagen krsk90. Även under min GU genomfördes de flesta längre fotmarscher med buret kroppsskydd. 
   Det känns tämligen underligt då jag har för mig att det skrivs i SoldF att kroppsskydd skall endas bäras under marsch om det föreligger ett väldigt högt fiendehot. Samtidigt bär ju jägarsoldater sällan om ens någonsin kroppsskyddet påtaget vid längre förflyttning till fots...
    
   Stridsvärdet sänks ju något otroligt av att marscha med krsk90 då fältskjorta/tshirt och kroppskyddet blir dyngsurt. 
    
    
   Någon som vet nåt och vill ge input?
×
×
 • Create New...