Jump to content

Försvarsmakten:Sjukvårdspersonal förbereder sig för insats


Recommended Posts

Nu är befattningsutbildningen för hälso- och sjukvårdspersonal som ska åka på insats till Mali 09 genomförd vid Försvarsmedicincentrum.

Utbildningen har pågått i cirka fem veckor på olika platser, främst i Göteborg och Karlsborg. All utbildad personal ingår i en sjukvårdspluton.

Den 3 till 10 september var det tillämpade övningar av olika slag i Karlsborgsområdet. På tisdagen var det bland annat helikoptertjänst och upprättande av operationstält för ett mobilt operationslag. Truppen delades upp i två täter på eftermiddagen och för en tät skedde det även utbildning och övning utan helikopter.

För en av sjukvårdsgrupperna var det den första tillämpade övningen och det var lite stressigt. På platsen de hade fått larm om fann man en benskadad soldat som behövde snabb hjälp.

I den för tillfället sammansatta sjukvårdsgruppen fanns två civila sjuksköterskor som tyckte att det var ett högt tempo och mycket nytt. Det är ett annat tänk mot det civila som var intressant enligt dem.

Under dagen övades det även på hur man säkert beter sig och agerar i närheten av helikopter och hur man lastar en bår. Det sattes även upp ett tält för ett mobilt operationslag och dukades för operation. Här är det ont om tid och alla ska veta vad de ska göra för att spara tid och rädda liv.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...