Jump to content

Försvarsmakten:Öppna grindar i Bodens garnison


Recommended Posts

Vid ett antal tillfällen per år bjuder Försvarsmakten in allmänheten för att kunna ta del av den verksamhet vi bedriver. Bodens garnison är inget undantag och under lördagen öppnades grindarna till garnisonen för att ge nyfikna en inblick i hur det är att arbeta i Försvarsmakten.

Lördag och strålande sol. Då passade Bodens garnison på att bjuda in allmänhet och anhöriga till den årligen återkommande Garnisonens dag. Det utmärkta vädret gjorde att många sökte sig till kaserngården och Pampasområdet på Norrbottens regemente, I 19.

Dagen inleddes med soldaterinran och korum. Besökarna fick därefter bland annat se en actionfylld stridsförevisning, smaka på ärtsoppa som serverades av fältkoket och spana in diverse olika fordon som fanns på plats. Personal från garnisonen fanns tillgängliga för att svara på frågor, visa utrustning och förklara hur det är att arbeta i Försvarsmakten.

En stor del av besökarna var de anhöriga, vissa långväga, som åkt till Boden för att se deras nära och käras vardag. En av dessa långväga resenärer var familjen Kvartsén som åkt från Mellansverige för att träffa sonen och brodern på I 19. Lillebror Mattias Kvartsén är 16 år och nyfiken på storebrorsans liv som militär.
– Det som har lockat mig hittills är att Försvarsmakten verkar ha bra utbildningar med en bra struktur. Idag ser jag mest fram emot stridsförevisningen senare i eftermiddag, berättade Mattias Kvartsén som kan tänka sig en framtid i Försvarsmakten.

Stridsparskamrater sedan barnsben

Erik Pallin ryckte in på I 19 i juli. Hans barndomsvän, Lovisa Zackariasson ryckte även hon in i juli, på Artilleriregementet, A 9. De har vuxit upp tillsammans utanför Stockholm och nu står de båda med sina mammor på kaserngården för att visa dem deras nya verklighet.
– Vi har varit grannar sedan vi var pyttesmå, sedan har vi alltid gått i samma skola och klass fram till gymnasiet och nu är vi båda här i Boden, säger Lovisa.

– Ja, hon vägrar lämna mig ifred, säger Erik och skrattar.  Nä, skämt åsido så känns det ganska naturligt. Vi kände båda att vi efter skolan fått så mycket av samhället, och nu har vi möjlighet att ge något tillbaka och bidra.

Mammorna, Lena och Kristina, tycker båda att Garnisonens dag är ett perfekt tillfälle att som anhörig se hur ens söner och döttrar lever innanför grindarna.
– Nu är det en självklarhet att vi skulle komma och hälsa på, då vi tillsammans firade av dem inför inrycket i somras. Men även om vi inte haft den anknytningen så är det ett bra tillfälle att få se vad Försvarsmakten gör och höra soldaterna själv berätta hur de har det.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...