Jump to content

Försvarsmakten:Pånyttfödd sjukvårdskurs


Recommended Posts

Kursen logistik sjukvård är igång efter några års uppehåll. Delvis i ny tappning. – Efterfrågan från förbanden har ökat avseende utbildning inom försvarsmedicinområdet, säger Karin Malmsten, chef för sjukvårdssektionen på Försvarsmaktens logistik- och motorskola.

En man ligger på en bår med sin högra arm amputerad.
– Vet du var du är? undrar Juha Mauho, sjuksköterska och en av kursdeltagarna, som övar på att ta emot patienterna i ett av tälten på förbandsplatsen.
– Nej…
– Var hände det?
– På övningsfältet Klackstorp.

Övningen i kursen logistik sjukvård pågår för fullt inne i det kvava tältet som behöver vara varmt för att en person med blödningar eller som är medvetslös inte kan reglera kroppsvärmen. Tre sjuktransportfordon har kommit samtidigt med skadade som bärs in på bår. En av dem har ett uppsvullet öga efter att ha fått splitter i ögat, en bit bort ligger de som vilar.

Läsa av

Syftet med dagens övning är att eleverna ska se hur det fungerar på en förbandsplats överlag och träna på att läsa av vad som händer från att patienterna anländer i en transport till att de läggs in.

– De ska få en förståelse för olika komplikationer som kan uppstå. Att leda verksamheten ska de öva på längre fram, säger Peter Löfgren, kurschef.

Anledningen till att kursen startat är att behovet ute på förbanden har ökat. Kursen är också ett första steg mot att bli sjukvårdsinstruktör. Av årets kursdeltagare är det nio som läser till specialistofficerare med inriktning mot sjukvård på Försvarsmaktens logistik- och motorskola. Utöver dem läser två personer denna kurs som en yrkes- och befattningskurs (YBK) för redan anställd personal.

Tobias Nilsson är en av kursdeltagarna som är nöjd med upplägget.
– Det är en bra grundkurs om man vill vidareutbilda sig. Jag vill helt klart fortsätta med sjukvård. Det är lärorikt, spännande och jag känner mig behövd därute.

Sjukvårdssoldater bistår

Sjukvårdskompaniet Nora är med under övningen och hjälper till med att spela skadade samt sjukvårdspersonal.
– Vi gör en helkroppsundersökning och behandlar vissa skador. Vi har utrustning för daglig sjukvård, som sjukdomar. Vi kan stabilisera patienten och om det behövs skicka den vidare i den militära sjukvårdskedjan, berättar Philip Grevby, gruppchef på förbandsplatsen.

Peter Löfgren framhåller vikten av att ha med sjukvårdssoldater under övningen.

– Det går inte annars. De kan detta bäst och då utnyttjar vi det. Det är spännande och utmanande att vi samverkar. Min magkänsla säger att detta går bra, säger Peter Löfgren.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...