Jump to content

Försvarsmakten:Bror Munck Memorial


Recommended Posts

Att tjänstgöra vid ett av Försvarsmaktens kavalleri- och kavalleritraditionsbevarande förband ställer höga krav. Individen ska inte bara vara i utmärkt fysisk form och ha huvudet på skaft, men bär även på ett arv av föregångsmannaskap som ska upprätthållas. Varje år testas detta i den prestigefyllda tävlingen Bror Muncks Memorial.

Tävlingens syfte är att motivera och inspirera till detta föregångsmannaskap samt att pröva kavalleriofficerares och kavallerisoldaters enskilda yrkesfärdigheter och fysiska prestationsförmåga under både utmanande och stimulerande former. Utöver detta är tävlingen ett utmärkt tillfälle för att stärka banden mellan arméns kavalleriförband.

Anrik tävlan med lång tradition

Den tidigare inspektören för kavalleriet, generallöjtnanten Bror Munck av Fulkila (1857-1935) testamenterade vid sin bortgång betydande belopp för förvaltning i Bror Muncks kavallerifond respektive Bror Muncks ridskolefond. Fonderna skulle nyttjas för inköp av ett hederspris i en årligt återkommande hinderkapplöpning till häst för svenska officerare vid Ridskolan Strömsholm, benämnd ”Bror Muncks Memorial”.

Tävlingen genomfördes årligen framtill skolans nedläggning år 1968. Därefter har den genomförts som en allsidig och krävande fälttävlan till fots, inledningsvis i anslutning till kavallerifältövningar, därefter som en tävling vid olika stridsskolor.

Från 2015 roteras värdskapet mellan Livgardet, Livregementets husarer, Arméns jägarbataljon och Markstridsskolan.

Kuperad terräng och myrmark ger rätt förutsättningar

Årets tävling genomfördes 4-5 september i ett höstfagert Arvidsjaur. Deltagarna från de olika förbanden fick direkt efter starten på tisdagskvällen bekänna färg, när de i mörkret gav sig ut i den kärva terrängen för en lång mörkerorientering.

Efter en kortare återhämtning under senare delen av natten gick deltagarna under morgonen ut på en lång marsch med olika delmoment, alla skräddarsydda för att pröva dem i fältmässiga kunskaper så som snabbskytte och teknikkörning med sexhjuling, men även traditionella kompetenser en kavallerist ska besitta, som ridning och etikett vid finare tillställningar.

Carl Öhrström från jägarskvadronen vid Arméns jägarbataljon var efter nattorientering och ett antal delmoment aningen trött, men förväntansfull och vid gott mod.

– Det var en tuff nattorientering, men det var nyttigt. Nu har jag gjort några stationer, skjutning och beräkning av sprängdeg för en vägtrumma. Jag har ganska många moment kvar och även om jag inte ens kan ana vad som ska prövas, så ser jag fram emot dem. Jag har bra med energi kvar och ser fram emot att se hur de andra förbanden står sig, säger han.

I vänteläget vid häststallet i Arvidsjaur står Elias Olsson Svensson, fallskärmsjägare vid Livregementets husarer, spänd inför en ny prövning. Han är nöjd med tävlingen och möjligheten att träffa och framför allt pröva sig mot deltagare från de andra förbanden.

– Det är riktigt kul att få komma upp hit. Det är en riktigt fin och bra terräng för den här typen av tävlingar.  Även kul att kavalleriförbanden får tävla så här. Det stärker andan samtidigt som vi får se hur vi alla ligger till i soldatkunskaperna. Alla är taggade och ingen är här för att förlora. Med hård terräng och tuff konkurens blir det en bra tävling, menar han.

Efter en avslutande snabbmarsch med skyttemoment i skidskyttestil kunde deltagarna ta ut det sista vid målgången på Lillberget. Tävlingsmomenten var nu slut och förbrödrandet togs vid. Med middag, prisutdelning och umgänge på Dragonmässen kunde deltagarna sluta nya bekantskaper, kavallerister emellan.

Resultat

Tävlingen delades upp i olika klasser, individuell och lag samt officer och soldat.

I officersklassens individuella tävling segrade Linus Stenmark, Livgardet före Victor Boström, Arméns jägarbataljon och Ludvig Martell, Livregementets husarer

I den motsavande soldatklassens stod Victor Paju, Livregementets husarer som vinnare före Karl Modig, Livgardet och Hannes Wirfalk, Livgardet.

Vad gäller lagtävlingen så segrade Livgardet i officersklassen och mottog det ärofyllda vandringspriset, en ingraverad kavallerisabel. Livregementets husarer segrade i soldatklassen.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...