Jump to content

Försvarsmakten:Välkommet tillskott till arméns mekaniserade bataljoner


Recommended Posts

Det kommande nytillskottet till arméns mekaniserade bataljoner, Granatkastarpansarbandvagn 90, förevisades under torsdagen i Boden.

Försvarets materielverk fick uppgiften genom en regeringsproposition 2015 och 23 december 2016 skrevs kontrakt med BAE Systems Hägglunds att producera fyrtio fordonsmonterade granatkastare. Två månader senare provsköts den första prototypen. Utvecklingsarbetet har gått snabbt och smidigt och planerad leverans till Försvarsmaktens fem mekaniserade bataljoner av de serietillverkade vagnarna påbörjas i augusti 2019 med slutleverans i oktober 2020.

Men redan i januari planeras en förserieleverans till FMV bestående av fyra vagnar. I nära samarbete med Försvarsmakten utvärderas vagnarna och skapar möjlighet för information och erfarenhet om vad som eventuellt behöver justeras inför serieleveransen.
– Vagnen som visas idag är inte en slutprodukt, det är en teknisk skjutplattform som kan komma att förändras. För de serietillverkade vagnarna återanvänds material från Amosprojektet med grundplattform från CV90-chassin.  Vagnsbesättningen kommer att bestå av en vagnchef, en förare samt två laddare. GRKPBV:n  skjuter mynningsladdad  120mm-ammunition och har kapacitet att medföra 56 granater i tornmagasinet och en enhetslast Strix med sex kompletta skott, berättar Lars Taraldsson, projektledare FMV.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...