Jump to content

Försvarsmakten:Massivt stöd till civilsamhället


Recommended Posts

Över 90 insatser runt om i landet, uppskattningsvis 220 000 arbetstimmar, mer än 270 flygtimmar med helikopter – det har Försvarsmakten ställt upp med som stöd till samhället under sommaren enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor.

Det har varit en intensiv sommarperiod för Försvarsmaktens personal. Bränder har blossat upp på många håll och myndigheten har fått in stödbegäran på stödbegäran från räddningstjänsterna.

– Vi har bistått med alla resurser vi kunnat uppbåda. Förutom personalen som frivilligt avbrutit sina semestrar har vi haft helikoptrar, Herkulesplan som bistått med transporter, egen brandkår med vattentankbilar och Jas-plan som dokumenterat brandområden, säger ställföreträdande insatschefen Urban Molin.

Försvarsmakten har dessutom distribuerat drivmedel och flygbränsle till civila, internationella och egna fordon, flygplan och kraftverk. Som exempel distribuerades omkring 648 kubikmeter flygdrivmedel.

Huvuddelen av Försvarsmaktens hemvärnsbataljoner runt om i landet har varit engagerade i släckningsarbetet. Dessutom har ett flertal av Försvarsmaktens övriga förband också deltagit med olika förmågor som exempelvis ledning, samverkan och logistik.

– Sedan ska vi heller inte glömma att vi skött luftsamordningen och haft sambandsofficerare ute, bland annat på de italienska vattenflygplanen, på MSB och länsstyrelser och hjälpt till med vädertjänst. Vi har haft kokgrupper som lagat mat och personal som genomfört tvättbyte i fält, säger Urban Molin.

Vid ett flertal tillfällen har Försvarsmakten också haft drönare uppe för att identifiera brandhärdar, tagit fram kartunderlag och bistått med kommunikationsutrustning där räddningstjänstens radio inte fungerat.

Dessutom har myndigheten även hjälpt till med oljesanering med både personal och fartyg utanför Loftahammar.

– Jag är otroligt stolt över våra medarbetare som ställt upp för att bistå med brandbekämpning. Inte minst är jag imponerad av vår personal i Hemvärnet som kämpat med att dra slang i oländig terräng, kånkat pumpar, fällt träd och röjt väg för att släckningsfordon ska kunna komma fram, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...