Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Sista flyget från Tallinn

Recommended Posts

Normalt brukar det inte gå att se videofilm och klipp utanför Finland på Yle, men detta är ett undantag. Dock av naturliga skäl med finskt tal av ögonvittnen (ej svensktextat):

 

Sista flyget från Tallinn

 

Quote

Den 14 juni 1940 sköts det finska passagerarflyget Kaleva ner utanför Tallinn av sovjetiska bombplan. Saken tystades ner i decennier. I filmen "Sista flyget från Tallinn" (1991) får vi höra om incidenten. Programmet är gjort av Carl Gustaf Bosson von Willebrand. Hans far var Kalevas kapten Bo von Willebrand.

 

En sak som slår mig som lite underligt är att man inte nämner nåt om nån radiotrafik från Kaleva, men det kan ju bero på att radiotelegrafisten blev träffad initialt eller att planet snabbt sattes i brand och störtade. Dessutom så är det märkligt att Sovjet skickar två bombplan för att skjuta ner ett passagerarflygplan. Det naturliga hade varit att skicka jaktplan, men det kan möjligen ha att göra med att bombplanen kunde vara i luften längre och på så sätt kunde hitta Kaleva bättre eller att det helt enkelt inte fanns några lämpliga jaktplan tillgängliga. Diskussionen på slutet om varför planet sköts ner är intressant.

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  ×