Jump to content

Filmrecension: Den 12:e mannen


Perman

Recommended Posts

Det er interessant at anmelderen her snakker om "attentat". Nei, det var ikke noe attentat de var ute på. Dette var en SOE operasjon som var ett ledd i konvoikrigen. Målet var Bardufoss flystasjon (Fligerhorst dengang) der tyske torpedobomberne (He 111 og Ju 88) var stasjonert med oppgave å angripe den allierte konvoitrafikken til Murmansk. Målet var derfor å sprenge de tyske flyene, noe de mislyktes med. Men ett attentat var dette ikke - anslag er vel ett mer nøyaktig uttrykk.

 

"Nasjonalistisk krigsdrama".... Hva skal jeg si - utenom at Sverige ikke har opplevd krig på 350 år. Det setter åpenbart spor med motsatt fortegn i forhold til de som har opplevd krigen direkte. Svært få i Norge  opplever dette som spesielt "nasjonalistisk", men som en del av en krigshistorie som  ligger bare 2-3 generasjoner tilbake i tid. Historier fra krigen er derfor populært i de fleste okkuperte land og facinerer stadig nye generasjoner. Mye av av det skyldes nok at krigen kan oppleves lokalt rent fysisk og som en del av slektshistorien. Det sier også noe om nasjonen du er endel av, uten at dette sees  som nasjonalistisk. Land som ikke har deltatt har derfor ikke evnen til å forstå rollen og sprengkraften  krigshistiorien har på samme måte.

 

Ja, Balsrud er en legende sammen på linje med tungvannsabotørene. "Alle" kjenner disse i Norge - ihvertfall hvis du er over 50 år. Men han er også endel av svensk historie, da han fikk god hjelp over grensen i etterkant.

Dessverre er mye galt i filmen, med store filmatiske  friheter for effektens skyld. Filmen fra 1957 er nok mer nøyaktig rent historisk. Uansett er flukten til Balsrud kanskje den mest dramatiske noen SOE agent var utsatt for under den annen verdenskrig.( Men i ettertid har det kommet frem at tyskerne ikke lette etter Balrsrud slik han innbilte seg...)    

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...