Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten:Tack till hemvärnet för snabb och effektiv insats

Recommended Posts

När krisen är ett faktum och en sommarfin skärgård nedsvärtas av olja så gäller det satt snabbt få en organiserad insatsstyrka på plats. Här är hemvärnet en unik resurs.

Det är nu två veckor sedan ett stort fraktfartyg gick på grund nära Loftahammar och en vecka senare fick vindarna loss det med resultatet att det började läcka mer olja och bröt länsarna som Kustbevakningen lagt ut. Därmed fick oljan fart på ytan och hamnade i Tjusts Skärgård, kring gränsen mellan Kalmar Län och Östergötland.

Räddningstjänsten i Västervik begärde hjälp från Försvarsmakten och tidigt på måndagen för en vecka sedan kom 50-talet soldater från hemvärnet 31:a bataljonen i Östergötland för att ta itu med saneringsarbetet. Soldaterna blev försedda med skyddsverktyg och verktyg och samarbetade med många frivilliga från området och transporterades runt av Sjöräddningssällskapet.

– Oljan är farlig för både djur och människor och det var extremt viktigt att sanera området så fort som möjligt och där var Hemvärnet en fantastisk resurs, säger Monika Hallberg, kommunchef i Valdemarsvik.

Två dagar senare ersattes den första insatsstyrkan av nästa, nu från hemvärnet 30:e bataljonen i Östergötland som fortsatte arbetet med långa dagar runt om i skärgården i två dygn innan ytterligare en insatsstyrka från 30:e bataljonen tog vid och avslutade insatsen i lördags.

– Det känns mycket tryggt att veta att man kan räkna med hemvärnet. De mobiliserar snabbt och effektivt, samt arbetar hårt och välorganiserat. De har varit ovärderliga och deras insats var avgörande för att för framgången med denna räddningsinsats, säger Joakim Jansson, Räddningschef på Västerviks Kommun. 

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  ×