Jump to content

Försvarsmakten:Fältartister och franskt farväl i Färila


Recommended Posts

Under tisdagen underhöll Försvarets Fältartister personal och frivilliga som arbetar med att bekämpa skogsbranden i Hälsingland. Men de bjöd också alla Färila-bor på en härlig konsert som blev till ett både festligt, men också sorgset franskt farväl.

Fältartisterna är en frivilligorganisation med uppgift att leverera personalvård till Försvarsmaktens personal, både i Sverige och utomlands. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen kring alla bränderna kände fältartisternas ordförande Mia Löfgren att det sannolikt fanns behov för en stunds reflektion och avkoppling för all den personal och frivilliga från en mängd olika myndigheter och organisationer som arbetar med att bekämpa skogsbränderna:

– Jag tog då kontakt med Försvarsmakten. Det här är ju vår uppgift som vi sysslat med ända sedan beredskapstiden i allt från Sinai till Afghanistan och Mali. Klart att vi då vill stödja när det uppstår en sådan här kris i Sverige.

I slutet av förra veckan fick Fältartisterna grönt ljus och ett band sattes snabbt ihop.

– Vi träffades först på måndagskvällen här uppe i Färila och pratade ihop oss till långt fram på natten och sen var det bara att köra på.

Det blev två konserter: först en ute i Lassekrog där räddningsinsatsen har en främre ledningsplats. I gräset, en bit från den gamla dansbanan slog sig bland annat soldater, brandmän, poliser och personal från trafikverket ner för att pusta ut i värmen, ta av sig kängor och strumpor en stund och lyssna på musik. Spelningen avslutades med att en civil räddningshelikopter flög över platsen och släppte vatten på både Fältartister och publik.

Den andra konsertern ägde rum vid brandstationen i Färila. Där samlades både räddningspersonal och Färila-bor och det blev till en både festlig, men också känslosam kväll. Inte minst därför att de franska specialbrandmännen nu avslutat sitt arbete och vänder hemåt under onsdagen. I slutet av konserten stod svensk och fransk räddningspersonal och sjöng sida, vid sida med Färila-borna.

– Det kändes fantastiskt fint att se och jag kunde konstatera att det verkligen var helt rätt att vara här och spela i dag, säger Mia Löfgren.

Jenny Hedfors från 421. Hemvärnsinatskompaniet i Göteborg är en av alla frivilliga ur Hemvärnet som stöttat räddningsinsatsen i Hälsingland. Hon har arbetat med att stödja den franska brandstyrkan:

– Vi har verkligen slitit hårt tillsammans och det känns jobbigt att vi lämnar varandra nu, säger hon lätt tårögd, efter att ha kramat om sina nya franska kamrater.

Betyget då på fältartistkonserten?
– De var awesome, helt fantastiska, konstaterar hon.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...