Jump to content
AA2K

Frågor angående befattningar och utbildning

Recommended Posts

Tjena! Ska mönstra nu i höst/vinter och håller på att läsa om olika befattningar som jag tycker är intressanta och vill söka mig till. Befattningen som jag i nuläget har fastnat för är ''Mekaniker mekanik'' då jag tycker det är intressant med teknik samt fordon och jag tror att jag kommer ha nytta av de kunskaperna i min civila karriär. Har sett på några videos om ämnet men tänkte kolla här om det finns några som har erfarenhet/är påläst om tjänsten och kan svara på några frågor.

 

 

 

Prioriteras folk som redan har en utbildning inom fordonsteknik? Jag har aldrig riktigt varit någon mästare på att meka men hoppas att jag kommer lära mig genom denna utblidning.

 

Är det en enligt er bra tjänst som man har kul och kan utvecklas inom?

 

Blir man inriktad mot några specifika fordon eller lär man sig serva det mesta?

 

Hur ser behovet ut för deltidsantällda mekaniker, då jag inte tror att jag kommer engagera mig heltid inom försvaret efter avslutad utblidning.

 

Hur ser stridsutbildningen ut för en mekaniker? Vet att mekaniker inte har strid som huvudsysselsätning men funderar över om man bara sitter i garaget och eller om man får följa stridande förband ut i fält.

 

Vilka i gruppen får en mer djupgående sjukvårdsutbilning? Finns det några utsedda stridssjukvårdare eller har alla samma utblidning?

 

Hur ser behovet ut utomlands för mekaniker? Som jag förstått det så är man mer eftertraktad som mekaniker.

 

 

 

Andra tjänster som jag är intresserad av och som ni gärna kan berätta lite om är Skytt/förare strv/strf, Skyttesoldat strf/amf, Pionjärssoldat.  //Alex

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inga förkunskaper krävs utan allt du behöver kunna kommer Försvarsmakten lära dig. Beroende på vilket förband du söker mot kan ju tjänsten innebära att man får skruva lite allt möjligt (utan att veta vilket förband du går mot blir det svårt att säga vilken typ av fordon/vapen du kommer skruva med) men alla mekaniker brukar gå en ganska gedigen mekanikerskola.

Utvecklingsmöjligheterna är bra då det råder brist på teknisk personal i princip hela försvarsmakten. Således finns det goda möjligheter till både delvis och kontinuerlig anställning. Vill man även sen gå vidare och bli teknisk officer / specialistofficer så är chanserna för detta goda om du visar framfötterna under din utbildning.

Kan bara tala för Armén men alla soldater får en grundläggande vapen, strids och sjukvårdsutbildning oavsett befattning. Hurvida repgrupper har egna stridssjukvårdare vet jag dock inte. Detta skiljer sig nog från förband till förband. Vara med ute i fält kommer du definitivt vara (om vi pratar Armén). Det är i fält förbanden övar och verkar och således är det även där prylarna går sönder och måste lagas. Räkna med många långa nätter i reptältet för att få igång trasiga fordon.

Som du kanske sett så har ju läget i omvärlden svängt och Försvarsmakten har inte samma utlandsfokus som för 5-10 år sedan. När det väl dyker upp en utlandsmission är alla som har en lite mer ovanlig utbildning (ex mekaniker) ofta eftertraktade då det helt enkelt finns färre sådana att välja på om man jämför med ex skyttesoldater.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för en mycket bra förklaring!  Det blir troligen LedR, Livgardet eller P4 jag söker mig mot så jag antar att de blir mycket hjulfordon och strf 90 man sysslar med där. Vet du även om mekaniker brukar få förarbevis på  fordon de kommer i kontakt med?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det beror på. Enklare fordon som Personterrängbilar eller lastbilar kanske. Strf90, Strv122, Pargb360 och dylikt troligtvis inte. Då kanske man får ett begränsat förarbevis (rangerbevis) som gör att du får flytta runt fordonet på motorområdet. Ex från dess ordinarie garage till verkstan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×