Jump to content

Försvarsmakten:Trädfällning och röjning – en del av släckningsarbetet


Recommended Posts

Hemvärnet är en viktig spelare i släckningsarbetet runt om i Sverige och löser olika typer av uppgifter. Mikael Lorentzen från 24:e hemvärnsbataljonen har hjälpt till med trädfällning och röjning runt byn Kårböle i Hälsingland. – Vi har röjt en körväg för skogsmaskiner och deras gödseltankar, säger Mikael som tillhör 24:e hemvärnsbataljonen.

Runt byn Kårböle i norra Hälsingland rasar tre stora skogsbränder. Byn är sedan en vecka tillbaka evakuerad och släckningsarbetet pågår febrilt med hjälp av personal från olika myndigheter, frivilliga samt tillrest räddningstjänst från flera europeiska länder.

Mikael Lorentzen som är ställföreträdande gruppchef vid 24:e hemvärnsbataljonen är inne på sin 18:e vakna timme och ska snart återvända till Färila för några timmars vila.

– Vi har varit igång med arbetet lite av och till från klockan ett i natt, berättar han.  

Gödselspridare som dras bakom traktorer eller skogsmaskiner fungerar som effektiva släckmaskiner. Men för att släckmaskinerna skall kunna ta sig fram i skogen och fylla på vatten behöver Mikael Lorentzen och hans grupp arbeta med trädfällning och röjning.  

Detta är dock bara en del i det viktiga arbetet som hemvärnsgrupperna genomför.

– Vi gör allt från att dra slang till att fälla träd och hjälpa till med matleveranser, säger Mikael Lorentzen.

Brandområdena är indelade i olika sektorer där elden försöker isoleras inom så kallade begränsningslinjer. Förutom att hindra vidare spridning är det särskilt viktigt att hålla elden borta från orten Kårböle samt viktig infrastruktur.

Video

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...