Jump to content

Försvarsmakten:Länken mellan vattenbombplanen och räddningsledaren


Recommended Posts

Major Torgny Törestrand, divisionschef från Helikopterflottiljen i Linköping avbröt sin semester för att flyga tillsammans med och samordna de italienska vattenbombflygplanen som bekämpar de omfattande skogsbränderna.

– Min uppgift är att hjälpa de utländska flygbesättningarna med bland annat flygplanering, navigering och språk för samordningen av insatsen. Jag är länken mellan räddningsledaren på marken och piloterna i luften, säger Torgny.

Torgny är i grunden helikopterpilot och har erfarenhet av liknande situationer, bland annat var han luftrumssamordnare under den stora branden i Västmanland 2014. Dessutom är han utbildad i ”Mission command”, som förenklat innebär samordning av olika flygplanstyper och i att jobba med besättningar av olika nationaliteter.

Torgny spelade en nyckelroll i samordningen av flyginsatserna för att rädda den evakuerade byn Kårböle som omringades av branden. 

– Räddningstjänsten på marken kunde inte hejda brandens framfart, men som tur var lyckades brandflyget till slut hejda den, säger Torgny.

De italienska vattenbombflygplanen är en viktig resurs i brandsläckningsarbetet då de kan hantera stora mängder vatten. 6 000 liter vatten fylls upp i vattentanken på tio sekunder. Efter tre timmars flygning tankar Försvarsmakten upp planen med bränsle.

Det viktiga arbetat att bekämpa skogsbränderna fortsätter med hjälp av resurser från Försvarsmakten på marken och i luften. 

Bild

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...