Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten:Ungdomar i härlig gemenskap

Recommended Posts

Sommarlov från skolan brukar innebära sovmorgon och lata dagar. Men inte för de cirka 70 ungdomar som just nu är på sommarkurs. De kliver upp tidigt för att städa och bädda sängen. Motiverade att lära sig mer om Försvarsmakten och själva få prova på del av verksamheten.

I helgen avslutas en två veckor lång sommarkurs för ungdomar mellan 15 och 19 år som frivilligorganisationen Flygvapenfrivilliga arrangerar på F 21.

I år var intresset större för flygvapenfrivilligas ungdomskurs än vad det fanns tillgängliga platser.

Flygvapenfrivilliga region nord, som verkar i Norrbotten och Västerbotten, skickade ut informationsblad om den kommande sommarkursen.

− Jättekul att så många är intresserade av vår verksamhet. Flygvapnet har mycket att erbjuda, säger kurschef Sten Söderberg.

Maja Tapper från Tärendö och Max Hansson från Umeå är två av deltagarna som sökte till kursen efter att ha fått hem information om sommarkursen.

− Jag tänkte att de skulle kunna vara kul. Min kompis sökte också, och så är det intressant med flyget, säger Maja Tapper.

Under kursen har ungdomarna bland annat fått lära sig hur uniformen ska bäras, uppställningar, marschträning, morgonrutin, sjukvård, sambandstjänst med radio, resa tält, hur de ska hantera vassa verktyg, göra upp eld, hur de ska använda jägarköket, Försvarsmaktens värdegrund och grunder i orientering. Dessutom har de genomfört studiebesök vid olika arbetsplatser för att få en inblick i några av de yrken som finns i Försvarsmakten och så har de fått flyga.

Max Hansson erkänner att han hade lite förutfattade meningar om hur han trodde det skulle vara.

− Det var strikt i början, men mindre än vad jag förväntade mig, säger han.

− Det var extremt jobbigt att kliva upp tidigt, städa och bädda sängarna men det har blivit rutin nu, säger Maja Tapper.

Fältövning och framtid

Under torsdagen marscherade ungdomarna iväg för den avslutande delen av kursen, en fältövning där de ska pröva och befästa sina nyvunna kunskaper. Strax utanför flottiljen pågår febril aktivitet för att få till förläggningen. Tält ska resas, ved ska klyvas, latrin-, disk och tvättplatser ska göras i ordning.

− Det kommer bli mysigt att bo i tältet, vi har fin gemenskap, säger Maja Tapper.

Under torsdagen besökte flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson ungdomskursen. Han passade på att prata med ungdomarna för att höra hur de upplevt kursen.

− Ni är framtiden. Att arbeta i Försvarsmakten är ett fantastiskt fint yrke. Nu har ni några bra dagar kvar med era kompisar. Passa på att ha roligt, håll koll på utrustningen och genomför fältövningen på ett säkert sätt. Jag hoppas få se er i framtiden och passa på att berätta för era kompisar som inte är här vad ni fått uppleva, sa Mats Helgesson.

När Maja och Max sammanfattar vad de tycker har varit roligast hittills med kursen är de eniga.

− Att få träffa alla snälla och härliga människor som jag kommit nära. Att flyga och skjuta, säger Maja Tapper.

− Jag tycker exakt samma. Lära känna alla. Vi har blivit hur bra kompisar som helst. Och att få flyga, säger Max Hansson.

Både Maja och Max kan tänka sig en framtid i Försvarsmakten.

− Alla som vi träffat som jobbar i Försvarsmakten säger att det är världens bästa jobb, så det kanske är det, avslutar Maja Tapper.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...