Jump to content

Försvarsmakten:Begränsat helikopterstöd


Recommended Posts

De senaste veckornas skogsbränder har satt Försvarsmaktens helikopterverksamhet i mer än full sysselsättning. Efterfrågan på stöd i släckningsarbetet runt om i landet bemöts så långt det bara är möjligt men är nu utnyttjade till bristningsgränsen.

Hittills under 2018 har Försvarsmakten lämnat stöd enligt lagen om skydd mot olyckor, LSO, vid 42 tillfällen, varav 27 var stöd vid brandbekämpning. Vid 19 av dessa tillfällen beviljades även stöd med helikopter.

– En av Försvarsmaktens deluppgifter är att stödja det civila samhället. Det gör vi gärna, men våra resurser är också begränsade. Dessutom är alla besättningar inte utbildade på att flyga med vattentunna och vattenbomba. Och nu har vi hamnat i ett läge där både personal och materiel måste återhämta. Det vill säga vår förmåga att lämna stöd är begränsat en tid framöver, säger Miguel Riera, chef för Försvarsmaktens operativa ledningscentral.

Lagen om skydd mot olyckor medger heller inte att Försvarsmakten sätter helikopterbesättningar i beredskap. Myndigheten stödjer samhället på begäran och med de resurser som finns tillgängliga där och då.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...