Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Baltiska flottan tillförs Kilo ubåt från Norra Flottan

Recommended Posts

Kreml schickt U-Boot durch die Ostsee

(tysk artikel, google translate kraschade)

 

I och med detta så har den ryska baltiska flottan 4 aktiva ubåtar och därmed förmodligen flest aktiva ubåtar i Östersjön (åtminstone för tillfället). Tyskarna har pappret sex operativa AIP ubåtar, men i praktiken är bara en eller två av dessa är aktiva (resten är under reparation/underhåll eller väntar på detta). Polska och svenska marinerna har tre aktiva ubåtar var (om man räknar med HMS Gotland som nyligen sjösattes efter HTM; HMS Uppland tillförs nästa år; de svenska ubåtarna är alla AIP ubåtar).

 

EDIT: Kola Flotilla is 36 years of age

 

Artikeln från ryska försvarsdepartementet antyder att det kan vara fråga om en tillfällig ombasering av Vladikavkaz. Även robotjagaren Severomorsk av Udaloy-klass befinner sig i Östersjön i samband med marinparaden 29 Juli i St Petersburg, och den nybyggda robotkorvetten Uragan (project 22800) som genomför provturer på Ladoga kommer likaså att delta.

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Three larger warships en route from Severomorsk to the Baltic

 

Standard tonnaget 4.550 ton för den nybyggda fregatten Admiral Gorshkov är mindre än hälften av kryssaren Marshal Ustinovs tonnage och ca 2/3 delar av jagaren Severomorsks tonnage, så jag skulle nog inte beskriva henne som "large warship". Kryssaren Marshal Ustinov av Slava-klass har f ö nyligen genomgått en renovering och mindre modernisering. Imponerande sjörobotbestyckning på ett fartyg som en gång byggdes för att slå ut NATOs hangarfartyg, men med förhållandevis klent luftförsvar med bara en eldledningsradar för S-A-N-6 systemet + äldre typ av CIWS ( Slava-class cruiser ).

 

/Per

 

 

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryska robotubåten Orel av Oscar II klass är nu på väg in i Östersjön för firandet i St Petersburg 29 Juli. Just nu är hon ca 15 km S om Gedser och åtföljs av minst en rysk bogserbåt. Ubåten skuggas just nu av danska patrullbåten HDMS Freja. Orel är första ubåten som genomgått 949AM modernisering som bl a innebär

Quote

“Along with improved acoustic, electronic, navigation and communications systems, Project 949AM submarines are understood to be receiving NPO Mashinostroyeniya 3M55 Oniks (SS-N-26 ‘Strobile’) anti-ship cruise missiles to replace their 3M45 Granit (SS-N-19 ‘Shipwreck’) missiles.”

 

Moderniseringen innebär också att felaktigheter i framdrivningssystemet åtgärdas för tystare gång.

 

/Per

 

Skärmklipp ryska robotubåten Orel skuggas av dansk patrullbåt_reduced.jpg

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pumpjetdrivna ubåten Alrosa av Kilo klass tillförs baltiska flottan:

 

Pumpjet-Equipped SSK Alrosa Transferred to Russia's Baltic Fleet

 

Verkar som om hon kommer att ersätta en äldre Kilo ubåt (Vyborg). Världens enda dieselelektriska ubåt med pumpjet.

 

Russian submarine B-871

 

/Per

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Perman
   I nordvästra hörnet av Nordafrika pågår en alldeles egen kapprustning:
    
   Morocco Plans to Acquire First Submarine Ship
    
   Senaste medlemmen i ubåtsfamiljen är ju annars Thailand som har beställt en ubåt från Kina och planerar att köpa ytterligare två senare. Thailand opererade dock med fyra ubåtar under andra världskriget så det är inte en helt ny medlem. Marocko har dock aldrig haft några ubåtar så vitt jag vet.
    
   /Per
    
    
  • By Perman
   Argentine Navy launches search for missing submarine ARA San Juan
    
   UK offers help as Argentinian military submarine ARA San Juan goes missing at sea
    
   /Per
    
    
   UPDATE: P-3 Explorer Orion från NASA deltar bl a i sökandet:
   Argentina searches for missing navy submarine (kort videoklipp från CNN; även en P-8 Poseidon från US Navy ska delta fr.o.m. idag)
   Argentina missing navy submarine: Search stepped up (en jagare och två korvetter från argentinska marinen deltar i sökandet liksom en C-130 från flygvapnet)
    
   Argentinian submarine San Juan likely sunk with all hands (Submarine Matters är en erkänd och kunnig källa när det gäller ubåtsfrågor)
    
   /Per
    
    
  • By griffon
   Ganska detaljerad genomgång av vad som skulle ha kunnat bli verklighet.

   Today, Sweden is known for its AIP (Air Independent Power) submarines. Yet Sweden was one of the first countries to pursue a nuclear powered submarine, starting development in 1957. This article summarizes the major features of the nuclear and AIP designs which were part of the journey to the conventionally powered A-11 Sjöormen Class.
    
   http://www.hisutton.com/Swedish_SSN.html
  • By Perman
   Russian navy ship crashes into vessel carrying livestock in Black Sea
    
   Tydligeh så ska alla sjömän på det ryska fartyget ha räddats. Hur det har gått med besättningen och djuren på det andra fartyget är ännu okänt.
    
   EDIT: Det andra fartyget ska bara ha fått mindre skador: Russian spy ship sinks off Turkey after collision with freighter
    
   /Per
    
    
    
    
  • By Perman
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23782512.ab
    
   http://www.blt.se/karlskrona/rysk-forflyttning-en-stark-markering/
    
   Fartygen som gick igenom Stora Bält nu i kväll är av Buyan M-klass och är bestyckade med 8 st kryssningsmissiler vardera av typ Kalibr-NK (3M-54 Klub) eller P-800 Onix. Kalibr-Nk är en kryssningsmissil i första hand för landmål men som även finns i 'anti-ship' och 'anti-submarine' versioner. De flesta versioner är överljudsrobotar, men det finns även en underljudsversion med längre räckvidd. P-800 Onix är ren sjörobot med överljudsfart. Fartygens namn är Zelenyy Dol resp. Serpukhov, och de har tidigare i augusti i år avfyrat kryssningsmissiler från Medelhavet mot mål i Syrien. De kom i tjänst så sent som i dec 2015.
    
   Även om fartygen är bestyckade med ett mycket potent kryssningsrobotsystem som från Östersjön kan nå mål på Island, så har de bara korträckviddiga värmesökande luftvärnsrobotar av MANPADs typ för egenskydd (monterade i 2x4 fasta lavettage typ Komar). Inte för att jag vill undervärdera införseln av detta Kalibr-NK system i Östersjön, men i ärlighetens namn så tycker jag att man i media även borde nämna att Ryssland nyligen förflyttat två toppmoderna fregatter av Steregushchiy-klass FRÅN Östersjön till Svarta Havet.
    
   /Per
×
×
 • Create New...