Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Baltiska flottan tillförs Kilo ubåt från Norra Flottan

Recommended Posts

Kreml schickt U-Boot durch die Ostsee

(tysk artikel, google translate kraschade)

 

I och med detta så har den ryska baltiska flottan 4 aktiva ubåtar och därmed förmodligen flest aktiva ubåtar i Östersjön (åtminstone för tillfället). Tyskarna har pappret sex operativa AIP ubåtar, men i praktiken är bara en eller två av dessa är aktiva (resten är under reparation/underhåll eller väntar på detta). Polska och svenska marinerna har tre aktiva ubåtar var (om man räknar med HMS Gotland som nyligen sjösattes efter HTM; HMS Uppland tillförs nästa år; de svenska ubåtarna är alla AIP ubåtar).

 

EDIT: Kola Flotilla is 36 years of age

 

Artikeln från ryska försvarsdepartementet antyder att det kan vara fråga om en tillfällig ombasering av Vladikavkaz. Även robotjagaren Severomorsk av Udaloy-klass befinner sig i Östersjön i samband med marinparaden 29 Juli i St Petersburg, och den nybyggda robotkorvetten Uragan (project 22800) som genomför provturer på Ladoga kommer likaså att delta.

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Three larger warships en route from Severomorsk to the Baltic

 

Standard tonnaget 4.550 ton för den nybyggda fregatten Admiral Gorshkov är mindre än hälften av kryssaren Marshal Ustinovs tonnage och ca 2/3 delar av jagaren Severomorsks tonnage, så jag skulle nog inte beskriva henne som "large warship". Kryssaren Marshal Ustinov av Slava-klass har f ö nyligen genomgått en renovering och mindre modernisering. Imponerande sjörobotbestyckning på ett fartyg som en gång byggdes för att slå ut NATOs hangarfartyg, men med förhållandevis klent luftförsvar med bara en eldledningsradar för S-A-N-6 systemet + äldre typ av CIWS ( Slava-class cruiser ).

 

/Per

 

 

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryska robotubåten Orel av Oscar II klass är nu på väg in i Östersjön för firandet i St Petersburg 29 Juli. Just nu är hon ca 15 km S om Gedser och åtföljs av minst en rysk bogserbåt. Ubåten skuggas just nu av danska patrullbåten HDMS Freja. Orel är första ubåten som genomgått 949AM modernisering som bl a innebär

Quote

“Along with improved acoustic, electronic, navigation and communications systems, Project 949AM submarines are understood to be receiving NPO Mashinostroyeniya 3M55 Oniks (SS-N-26 ‘Strobile’) anti-ship cruise missiles to replace their 3M45 Granit (SS-N-19 ‘Shipwreck’) missiles.”

 

Moderniseringen innebär också att felaktigheter i framdrivningssystemet åtgärdas för tystare gång.

 

/Per

 

Skärmklipp ryska robotubåten Orel skuggas av dansk patrullbåt_reduced.jpg

Edited by Perman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pumpjetdrivna ubåten Alrosa av Kilo klass tillförs baltiska flottan:

 

Pumpjet-Equipped SSK Alrosa Transferred to Russia's Baltic Fleet

 

Verkar som om hon kommer att ersätta en äldre Kilo ubåt (Vyborg). Världens enda dieselelektriska ubåt med pumpjet.

 

Russian submarine B-871

 

/Per

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Perman
   Better to leave the Arktika icebreaker in St. Petersburg until broken engine is replaced, says Murmansk expert
    
   Arktika (2016 icebreaker)
    
   /Per
  • By Perman
   Vad säger detta om ryssarna system med idnr på sina fartyg? Är det bara till för att förvilla väst? Att man bytte idnr på ett fartyg var vanligt under kalla kriget, men att två hade likadana nummer har jag inte läst om tidigare.
    
   /Per
  • By Perman
   Sista ryska fartyget av Kara-klassens robotkryssare från kalla kriget RFS Kerch har tagits ur tjänst efter 45 års tjänst. Utvecklingen av robotkryssare började med Kynda-klassen på 60-talet som prioriterade ytattack, fortsatte sedan med Kresta I och II under slutet av 60- och 70-talet som hade en mer balanserad SSM/ASW bestyckning, under slutet av 70-talet kom Kara-klassen med ubåtsjakt som prio ett och gasturbiner i stället för ångturbiner, för att (vad gäller konventionellt drivna kryssare) kulminera med Slava-klassen under 80-talet som återigen hade amerikanska hangarfartygsgrupper som tänkta huvudmål. Kara-klassen betecknades av Sovjet som "Large Antisubmarine Ship" och ansågs tillhöra jagarkategorin mer än kryssarkategorin (trots ett deplacement på 9,700 ton fl). En av kryssarna av Kara-klassen RFS Ochakov sänktes 6 mars 2014 som blockadfartyg i kanalen till den ukrainska marinbasen Donuzlav Bay på västra Krim, och en annan RFS Azov användes som försöksfartyg för det då nya SA-N-6 / S-300F / SA-10 Grumble systemet med roterande VLS behållare för 8 robotar. 4 Nov 2014 så bröt en eldsvåda ut akterut på RFS Kerch när hon låg för underhåll i Sevastopol, och man trodde då allmänt att fartyget skulle skrotas. Emellertid så verkar det som om hon har reparerats efter detta.
    
   Capt(N) på twitter
    
   Large Anti-Submarine Ships Project 1134B Berkut-B Project 1134BF
    
   Project 1134.2 Berkut-B / Kara class Guided Missile Destroyer på Global Security
    
   /Per
  • By griffon
   Riskreducering inför de som ska börja byggas?
   http://theleadsouthaustralia.com.au/industries/defence/australia-set-to-build-its-first-research-submarine/
  • By Perman
   I nordvästra hörnet av Nordafrika pågår en alldeles egen kapprustning:
    
   Morocco Plans to Acquire First Submarine Ship
    
   Senaste medlemmen i ubåtsfamiljen är ju annars Thailand som har beställt en ubåt från Kina och planerar att köpa ytterligare två senare. Thailand opererade dock med fyra ubåtar under andra världskriget så det är inte en helt ny medlem. Marocko har dock aldrig haft några ubåtar så vitt jag vet.
    
   /Per
    
    
×
×
 • Create New...