Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Finland och MQ-9 Reaper?

Recommended Posts

Nån som vet om finnarna har tillgång till eller kan låna det am. drönarsystemet MQ-9 Reaper? Min son observerade något sent i söndags kväll när han åkte från Järlåsa mot Uppsala på riksväg 72 som han bedömde måste ha varit någon typ av jetdriven drönare. Objektet var för litet för att vara ett flygplan och var nästan ljudlöst (han hade sidofönstret öppet). Flög diagonalt framför bilen på uppemot 1 km avstånd på uppskattningsvis 300 m höjd och med 300-400 km/tim i riktning mot Uppsala. Föremålet hade en mycket stark lampa med vitt ljus (det var ganska mörkt). Flygvapenövning 18 hade ju börjat på fredagen innan och finska Hornet plan och NH 90 helikoptrar är stationerade på Ärna fältet t. o. m. onsdag 30 maj. Tänkte om det kunde ha nåt samband.

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

MQ-9 Reaper är turboprop driven och har skjutande propeller längst bak och är några meter kortare än JAS-39 Gripen men har längre vingar. RQ-4 Global Hawk är dock jetdriven men den är större än JAS-39 Gripen så det kan inte ha varit den heller.

 

Finland har några RUAG Ranger spanings UAV (propeller ej jet) Bild på RUAG-Ranger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annars finns det ju några UAVer som används av Sverige också, men det är väl fortfarande så att de inte får flyga annat än i avlysta övningsområden? Så det rimliga är väl att det faktiskt var ett flygplan som var på väg att landa på det civila flygfältet inte så långt från Ärna.

Som mer avlägset alternativ främmande makts spanings-UAV som låtsas vara civilt flygplan.

Edited by griffon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  ×