Jump to content

Försvarsmakten:Tomas har flest högvaktsdygn i modern historia


Recommended Posts

Vad kan man åstadkomma på 300 dygn, eller runt 7200 timmars gediget arbete? Pratar vi med sergeant Tomas Svensson på Livgardets Livbataljon så har han spenderat just det, 300 dygn, på de kungliga slotten som högvakt. Det är flest antal dygn i hela Försvarsmaktens moderna historia.

– Var tog pengarna vägen, undrar Tomas och skrattar. Nej, men det känns fantastiskt stort. På ett sätt känns det ju precis som vanligt, men gillar man det man gör, så gör man.

Under sin tid på Livbataljonen har Tomas hunnit med mycket. Han har jobbat där sedan förbandet startades upp i sin nuvarande form 2011. Förutom sina 300 högvaktsdygn så har han bland annat deltagit i ett antal parader och statsceremonier, bland annat vid statsbesök.

– Jag har hunnit vara med på alla kungabarnens dop förutom Estelles. Under Maddes och Philips bröllop stod jag grenadjärvakt i södra valvet, berättar han.

Förutom statsceremoniell verksamhet så är Livbataljonen det insatsförband som ska förstärka skyddet av Stockholm vid kris eller krig. Och så genomför de förstås den skarpa bevakningsuppgiften vid de kungliga slotten.

– Många tror att vi som står här bara är en turistattraktion och undrar vad som är syftet. Men att vi står här är ju en del av den militära beredskapen av Stockholm. Och i det här fallet så står vi en skyttepluton redo att försvara om det skulle behövas, säger Tomas.

Han berättar som exempel om förra året under terrordådet på Drottninggatan. Inom en timme så hade alla bytt om till stridsutrustning och bytt vapen till Automatkarbin 5c istället.

– Det var en helt annan situation och organisation som pågick. Det är det vi finns här för, det är syftet.

Att Tomas nu har genomfört sammanlagt 300 dygn som högvakt vid de kungliga slotten är rekord. Ingen annan har genomfört så många dygn i modern historia. För denna bedrift har han gratulerats av både överordnade och kollegor, och sina allra närmsta bjöd han på tårta för att fira den stora dagen.

Vad kommer härnäst? 400 dygn?

– Haha njaa, mina kollegor hetsar mig att göra 365 dygn, så att det blir ett helt år sammanlagt. Jag vet inte om det bara blir tragiskt att titta tillbaka och se att jag spenderat ett år av mitt liv här på slottet. Men det är nästa steg iallafall. Några år till blir det.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...