Jump to content

Svensk atomdriven ubåt 1957-62


Recommended Posts

Ganska detaljerad genomgång av vad som skulle ha kunnat bli verklighet.

image.png

Today, Sweden is known for its AIP (Air Independent Power) submarines. Yet Sweden was one of the first countries to pursue a nuclear powered submarine, starting development in 1957. This article summarizes the major features of the nuclear and AIP designs which were part of the journey to the conventionally powered A-11 Sjöormen Class.

 

http://www.hisutton.com/Swedish_SSN.html

Edited by henke
lade in bild och lite inledning
 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Med all respekt för artikelförfattarens kunskaper och info så tror jag inte Stirling systemets största fördel är att det är så tyst att man kan smyga genom en skärm av eskortfartyg, utan att det ger ubåten en möjlighet att ta sig till och från ett patrullområde utan att behöva snorkla eller inta ytläge för att ladda batterierna. Dessutom så finns det en god chans att ubåtens batterier är, om inte toppladdade så åtminstone kanske 90-95 % laddade, om och när ett potentiellt mål dyker upp.

 

Även om inte roterande torpedmagasin utan torpedrum kom att införas fullt ut så infördes ändå ett roterande revolvermagasin på de sex Draken II båtarna från 60-talet. Detta möjliggjorde snabbare omladdning av tuberna. En Draken II museiubåt (HMS Nordkaparen) kan beskådas på Göteborgs Maritima Centrum om man är intresserad av detta. Hans Jakobsson har tagit en serie fina bilder ombord som kan ses i hans album på flickr: HMS Nordkaparen submarine

 

Om man får tro skissen i artikeln så verkar inte designen på den planerade atomubåten ha varit varit optimal om man t ex vill inta bottenläge och vänta på att ett potentiellt mål dyker upp eller sakta krypa över bottnen. M. a. o. så tror jag inte den hade varit särskilt lämplig för Östersjön med ett medeldjup på 56 meter.

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Perman
   Covid-19: Swedish Navy focuses on maintaining operational readiness at sea
    
   /Per
  • By griffon
   Riskreducering inför de som ska börja byggas?
   http://theleadsouthaustralia.com.au/industries/defence/australia-set-to-build-its-first-research-submarine/
  • By Perman
   I nordvästra hörnet av Nordafrika pågår en alldeles egen kapprustning:
    
   Morocco Plans to Acquire First Submarine Ship
    
   Senaste medlemmen i ubåtsfamiljen är ju annars Thailand som har beställt en ubåt från Kina och planerar att köpa ytterligare två senare. Thailand opererade dock med fyra ubåtar under andra världskriget så det är inte en helt ny medlem. Marocko har dock aldrig haft några ubåtar så vitt jag vet.
    
   /Per
    
    
  • By Perman
   Argentine Navy launches search for missing submarine ARA San Juan
    
   UK offers help as Argentinian military submarine ARA San Juan goes missing at sea
    
   /Per
    
    
   UPDATE: P-3 Explorer Orion från NASA deltar bl a i sökandet:
   Argentina searches for missing navy submarine (kort videoklipp från CNN; även en P-8 Poseidon från US Navy ska delta fr.o.m. idag)
   Argentina missing navy submarine: Search stepped up (en jagare och två korvetter från argentinska marinen deltar i sökandet liksom en C-130 från flygvapnet)
    
   Argentinian submarine San Juan likely sunk with all hands (Submarine Matters är en erkänd och kunnig källa när det gäller ubåtsfrågor)
    
   /Per
    
    
  • By Perman
   Kreml schickt U-Boot durch die Ostsee
   (tysk artikel, google translate kraschade)
    
   I och med detta så har den ryska baltiska flottan 4 aktiva ubåtar och därmed förmodligen flest aktiva ubåtar i Östersjön (åtminstone för tillfället). Tyskarna har pappret sex operativa AIP ubåtar, men i praktiken är bara en eller två av dessa är aktiva (resten är under reparation/underhåll eller väntar på detta). Polska och svenska marinerna har tre aktiva ubåtar var (om man räknar med HMS Gotland som nyligen sjösattes efter HTM; HMS Uppland tillförs nästa år; de svenska ubåtarna är alla AIP ubåtar).
    
   EDIT: Kola Flotilla is 36 years of age
    
   Artikeln från ryska försvarsdepartementet antyder att det kan vara fråga om en tillfällig ombasering av Vladikavkaz. Även robotjagaren Severomorsk av Udaloy-klass befinner sig i Östersjön i samband med marinparaden 29 Juli i St Petersburg, och den nybyggda robotkorvetten Uragan (project 22800) som genomför provturer på Ladoga kommer likaså att delta.
    
   /Per
×
×
 • Create New...