Jump to content
griffon

Svensk atomdriven ubåt 1957-62

Recommended Posts

Ganska detaljerad genomgång av vad som skulle ha kunnat bli verklighet.

image.png

Today, Sweden is known for its AIP (Air Independent Power) submarines. Yet Sweden was one of the first countries to pursue a nuclear powered submarine, starting development in 1957. This article summarizes the major features of the nuclear and AIP designs which were part of the journey to the conventionally powered A-11 Sjöormen Class.

 

http://www.hisutton.com/Swedish_SSN.html

Edited by henke
lade in bild och lite inledning
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ännu ett atomprogram i Sverige man inte hört talas om innan...

 

Vad kommer härnäst?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Med all respekt för artikelförfattarens kunskaper och info så tror jag inte Stirling systemets största fördel är att det är så tyst att man kan smyga genom en skärm av eskortfartyg, utan att det ger ubåten en möjlighet att ta sig till och från ett patrullområde utan att behöva snorkla eller inta ytläge för att ladda batterierna. Dessutom så finns det en god chans att ubåtens batterier är, om inte toppladdade så åtminstone kanske 90-95 % laddade, om och när ett potentiellt mål dyker upp.

 

Även om inte roterande torpedmagasin utan torpedrum kom att införas fullt ut så infördes ändå ett roterande revolvermagasin på de sex Draken II båtarna från 60-talet. Detta möjliggjorde snabbare omladdning av tuberna. En Draken II museiubåt (HMS Nordkaparen) kan beskådas på Göteborgs Maritima Centrum om man är intresserad av detta. Hans Jakobsson har tagit en serie fina bilder ombord som kan ses i hans album på flickr: HMS Nordkaparen submarine

 

Om man får tro skissen i artikeln så verkar inte designen på den planerade atomubåten ha varit varit optimal om man t ex vill inta bottenläge och vänta på att ett potentiellt mål dyker upp eller sakta krypa över bottnen. M. a. o. så tror jag inte den hade varit särskilt lämplig för Östersjön med ett medeldjup på 56 meter.

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×