Jump to content
Sign in to follow this  
Chassi

Åker vi runt med fel olja i Bandvagn 206?

Recommended Posts

Har under en tid noterat att flertalet Bandvagnar 206 åker omkring med 1-2 dunkar Tryckolja 051 i bakvagnen, alltså som reservdunkar till hydraulsystemet.

Helt övertygad om att man också fyller på 051 när så behövs, antagligen utan att styrsystemet är dränerat på den ursprungliga oljan som det enligt specifikationerna ska vara fyllt med Transmissionsolja A (ATF/Röd olja).

Frågan jag ställer är då.
Varför användes och föreskrivs som regel en ATF olja till styrsystemet?
Är det något negativt förknippat med att styrsystemet fylls med tryckolja 051? (tar systemet skada?)

Jag tror ju inte att de båda oljorna på något vis är kompatibla med varandra och "kan" blandas hur som helst, det är ju två helt olika oljor med olika egenskaper.

Känner inte heller till något direktiv som medger varken blandning eller att 051 ersätter Trans A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Magnus Redin
   Någon här som är säkerhetspolitiskt intresserad och försöker följa information och spekulationer om vad kulmen i oljeproduktionen kan betyda?
    
   Problemet är att den olja som är lättast att pumpa upp ur marken och som är lättast att raffinera håller på att ta slut och det är en öppen fråga när kapitalinvesteringarna för att få fram mindre lättillgänglig olja inte längre hänger med efterfrågan utan sackar mer och mer. Pessimisterna säger att toppen kanske var 2005 och att vi nu är på en ryckig platå där nya oljefält kommer i produktion i en takt som nästan ersätter de sinande och de som tillfälligt slås ut av orkaner eller krig. Optimisterna säger 2020 eller lite senare.
    
   Det skulle tex kunna betyda att bensinpriset vandrar iväg mot 30:-, USA går i kk pga skuldsättning i kombination med avsaktande ekonomi och att Kinas nomenklatura inte orkar uppfylla löftena om tillväxt till sin medelklass som bli orolig.
  • Guest John3000john
   By Guest John3000john
   Har en fråga gällande hur man kan fästa en flagga på lämpligt sätt på en BV 206a ?  
    
   Har sett med egna ögon att vissa förband har fäst  flaggan men har aldrig reflekterat i hur dom har gjort/gör ? 
  • By The Doc
   Första inlägget för min del.
    
   Ok here goes, har varit aktiv i HV i tre år nu och är på en insatskompani som nyttjar BV206. Med tanke på att HV tränas ganska offensivt i viss mån (min egen uppfattning) så känns ett fordon som ej kan stå emot finkalibrigt lite väl kort. Som transport medel etc har jag inget emot BV206 ska tilläggas.
    
   Det nyare BV typ 309/410 med en 12,7 tung kulspruta eller granatspruta vore ju en våt dröm, men är det befogat? Samt är det realistiskt?
   vad säger ni kamrater ?
  • By 27Kilo
   Medan jag gick bilkårens bandvagnsutbildning så hittade jag någonting avvikande i den utdelade instruktionsboken. På sida 6:44 (2014 års utgåva) står det skrivet att en av de medåkande har sittplats på en undre motorhuven. Någonting jag fann konstigt då "platsen" saknar bälte.
    

   Efter att ha rådgjort med instruktör [vadslagning och vinst om formuleringens existens] fick jag veta att det var ett feltryck. Aningen så sitter medåkande bältade eller så kan en (1) stå i luckan. Gott så.

   Men så fick jag chansen att titta igenom utgåvan från 2003, och där finns exakt samma formulering på sidan 79.

   Är det ändrade säkerhetsföreskrifter som inte hängt med, lathet och felskrivningar eller någonting annat som hänt här? Hur ser det ut i verkligheten - Åker folk sittande på motorhuven?
×
×
 • Create New...